Община Смолян обяви поръчка за реставрация на старото училище в Широка лъка

Поръчка за реставрация и адаптация на старото, полусъборено училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата „Успение Богородично“ в село Широка лъка обяви община Смолян.

Застроената площ на сградата е около 193,00 кв. м, а разгънатата застроена площ – около 397 кв. м. Прогнозната стойност за изпълнение на обекта е 634 036 лв. без ДДС (740 843 лв. с ДДС).

За широколъчани училището и църквата са пряко свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е построен за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г. след специалното разрешение на Махмуд Първи.

Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на прочутия Захарий Зограф. Смята се, че храмът е чудотворен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани.

В свое послание Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

В двора на църквата се намира училището „Свети Панталеймон“, което миналата година навърши 130 години. Училището е изградено през 1888 г. от местни майстори като целият комплекс е паметник на културата от национално значение.

„Сградата на училището била компрометирана по време на социализма от незавършена реставрация, но и изтърбушена оцелява вече над 30 години. Това доказва какви майстори са я строили навремето, така че дори с нарушени конструкция и стени да издържа досега“, казва кметът на селото Васил Седянков.

С постановление на Министерския съвет от м.г. правителството отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата.

Снимка: Антонио Хаджихристов

Facebook Comments