Осветиха параклис в Златоград след ремонт

200 души от различно вероизповедание дариха средства, с които бе направен цялостен ремонт на параклиса „Св. Атанасий Велики“ в Златоград, съобщиха от местната администрация.

Днес Архимандрит Висарион и свещеник Константин Атанасов – председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“ в Златоград, отслужиха тържествен водосвет за откриване на напълно обновения параклис.

Построена му е изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, подновена е дограмата, мазилката, осветлението и църковната утвар.
„Много жители и гости на Златоград дойдоха да запалят свещичка и да се помолят в напълно обновения, с дарения и доброволен труд, храм. За всички бе приготвена и благословена трапеза“, допълват от общината.

Параклисът „Св. Атанасий Велики“ е живописно разположен на възвишение край града. Построен е през 1923 г. на мястото на манастир, разрушен от османците през 1750 г. Това е първият му основен ремонт оттогава.
Около землището на Златоград са разположени четири хълма, чието естествено положение образува така наречената „Кръстата гора“. И до днес се смята, че те закрилят града.
Сакралната зона вероятно е определена още от времето на езическите светилища, превърнати по-късно в християнски култови места.

Вярата в чудотворната сила на християнския кръст е трайно съхранена в Златоград.

На четири от най-високите заобикалящи го върхове е имало езически светилища, превърнати по-късно в християнски култови места. Това са: „Св. Атанас“, „Св. Илия“, „Св. Елена“ и „Св. Екатерина“.

Мислените линии, съединяващи срещуположните върхове образуват своеобразен кръст. Затова местното население нарича цялата зона на кръста „Кръстата гора“. И досега се вярва, че Златоград е бил и ще бъде запазен от злини – благодарение на своето разположение в тази сакрална зона.

Facebook Comments