Патриархът ще посети Широка лъка за годишнината на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод ще посетят Широка лъка на 23 септември. На тази дата тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Честването се организира от Пловдивската митрополия, съобщи пред медии кметът на селото Васил Седянков.

Екзарх Стефан на церемония с цар Борис І. Снимка: Държавен архив – Смолян

Годишнината, на която ще присъстват Негово Светейшество и митрополитите от Светия синод, ще се чества в храм „Успение Богородично” на селото.

Патриарх Неофит ще бъде посрещнат в 9.20 часа сутринта, а Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна св. Литургия.

В 11 часа Патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в центъра на село Широка Лъка.

Припомняме, че с постановление на Министерския съвет от 7 август т.г. правителството отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата.

Екзарх Стефан е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка в семейството на поп Георги Шоков. През 1893 г. завършил Богословското училище в Самоков, след което и Духовната академия в Киев, с научна степен кандидат на богословието (1904).

Учителствал в Пловдивската мъжка гимназия, а по-късно в Българска духовна семинария в Цариград. През 1910 г. приел монашески чин. Участвал в Карнегиевата комисия и в комисията по сключване на мира с Турция през 1913 година. От 1915 до 1919 г. специализирал богословие в Женева и Фрибург и защитил докторат по философия и литература във Фрибургския университет, като същевременно изпълнявал и някои дипломатически мисии на българските правителства.

През 1921 е ръкоположен за епископ Маркианополски, а на следващата година е избран за софийски митрополит. Една от големите му заслуги като висш духовник е спечеленото съгласие от Цариградската патриаршия за вдигане на схизмата (разкола), наложена на Българската екзархия още през 1872 година.

Екзарх Стефан. Снимка: Държавен архив – Смолян

Активно участвал в спасяването на българските евреи от преследванията на нацизма през 1943 година, за което по-късно е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт „Яд Вашем“.

На 21 януари 1945 г. е избран за български екзарх с 84 от общо 90 гласа. Като екзарх през тези преломни години твърдо защитавал авторитета на Църквата. През септември 1948 година с правителствено решение е свален от длъжност поради отрицателното му отношение към отечествено-фронтовската власт и тъй като се противопоставял на намесата на партийните и държавните органи в работата на Светия синод.

Екзарх Стефан е интерниран в с. Баня, Пловдивско, където под принудителен домашен арест живял до смъртта си на 14 май 1957 година. Погребан е в съборната църква „Успение Богородично“ в Бачковския манастир, където по-късно положили и патриарх Кирил.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове, издадени в 26 книги и над 1000 сборни издания на чужди езици, между които „На път за Дамаск“ (1932), „Българската Църква“ (1932), „Същината па пастирското служение“ (1935), „Религия и наука“ (1937).

Facebook Comments