Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Песента „Излел е Дельо хайдутин“ вече е на паметник

Песента „Излел е Дельо хайдутин“ вече е изписана на каменна мемориална плоча и ще бъде съхранена за векове в Златоград. Тя е на гърба на няколко тонна футуристична композиция, от предната страна на която са изсечени Земята сред Вселена от планети. В центъра е дискът, който преди 40 години бе изпратен в Космоса от станцията Вояджър.

Специално за церемонията дойдоха изпълнителите на песента Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Родопската певица е от няколко години почетен жител на Златоград.
Композицията е дело на скулптора Ангел Каравланов, чийто род е от родопското село Чокманово.

„Лапбук“ за Дельо е изписан и подреден от нечии детски ръчички.

„За мен е огромна чест, че ръководството на община Златоград ми се довери да направя нещо толкова космическо. Моята баба е от Чокманово и тя ме е отгледала с родопски песни. В началото проектът беше с материал от неръждавейки. Аз предложих да е от камък, за да остане за вековете, а не от материали, които са тленни. Впоследствие доразвихме идеята да се изпише и текстът – точно онази част, която лети в Космоса“, обясни скулпторът.

„Не се гордея, че съм изпълнителката на тази песен, но се гордея, че българска песен, и то родопска песен покори земята и небето. И ние трябва да сме горди, че гледаме вече от високо и нашироко. Имало е смели войводи, ние сме смел народ, а днес трябва да продължаваме тяхното дело – за българщината, за истината, и да не навеждаме глава да пада короната. Гордо да я носим както стои гуглата на Дельо, както стои песента високо. И да има повече граждани, които да носят почитта и името на Дельо войвода. Ние сме войводи, ние сме смел народ. Обичайте се, дръжте се за ръка, още повече да се гордее градът, че е млад, хубав и расте“, каза Валя Балканска.

Местният състав изпълни песента след откриването на паметника

Днес Златоград отбелязва няколко значими годишнини – 105 г. Освобождение от турско робство, 240 г. от рождението на Дельо Войвода и 40 г. откак песента за него е в Космоса.

На тържествено заседание на местния парламент бе връчено почетното гражданство на археолога проф. Николай Овчаров. Той бе удостоен с това отличие заради огромните си заслуги да открие и популяризира културно-историческите дадености на община Златоград.

„Безспорно проф. Овчаров е направил много за културния, историческия и археологическия туризъм в региона. Не само в разработките и книгите. Аз съм убеден, че професорът живее със Златоград. Благодарим за заслугите, за всичко, което сте направили, съвместно и с Митушев –друг почетен гражданин на Златоград“, заяви градоначалникът.

 „Макар че не съм от тук, винаги си спомням лятото преди 15 г., когато копаехме за втора година Перперикон. Тогава бившият директор на кърджалийския музей в жегата поиска да видим един град на границата между двете области..Не бях идвал в Златоград, в тази жега не ми се идваше. Тогава Златоград нямаше облика, който има днес. Но видях покривите, белите стени на възрожденските къщи, усетих за себе си, че ще остана в Златоград. И оттогава работя Златоград да се превърне в културна дестинация. Тогава едновременно се работеше по няколко обекта – Перперикон, Татул, Етнографския комплекс на Златоград. И впоследствие това стана най-успешният културен маршрут в България, каза проф. Овчаров.

Преди да влезе в залата проф. Овчаров разгледа изложбата за Дельо, подредена във фоайето на общината.

На заседанието бяха отличени 20 изявени ученици, които със своя талант и знания са прославили Златоград през 2017 година. Кметът връчи на всеки от тях плакети, а поздрав със стихове и песен направиха местни ученици.

„Аз съм особено развълнуван след тази кратка литературна импресия, развълнуван и затова че в Златоград расте поколение, което със сигурни ръце ще поеме съдбата на Златоград и ще го направлява в правилна посока. Това са деца, в чието сърце гори любов към родното място. Ние отбелязваме днес 105 години свобода, но Златоград има много богата история. Това ни задължава, задължава ни съдбата на поколения златоградчани да продължим да градим доброто бъдеще на нашия град“, заяви областният управител Недялко Славов.

Facebook Comments