В Златоград санираха 13 сгради

13 проекта за енергийна ефективност финализира община Златоград днес. Със средства от ОП „Региони в растеж“ са санирани 4 обществени и 9 частни сгради като общата им стойност е приблизително 3 млн. лева.

За над 800 000 лева са изпълнени проектите в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Районно управление на МВР, Гранично полицейско управление и на сградата, в която е Районният съд и Районната прокуратура в Златоград. Всяка от обществените сгради е със свой запазен стил и бяла на цвят.

Останалата част от общата сума е за деветте жилищни сгради. За тях ръководството на местната администрация и архитектите са решили да бъдат в три цвята – основно бял и допълнителни тютюнев и кафяв, като на възрожденските къщи.

Най-компрометирана от четирите държавни сгради била пожарната. „Имаше конструктивни проблеми. Тя пропадаше и можеше да има тежки последствия в бъдеще“, каза кметът Мирослав Янчев. По проекта й е направено земно укрепване – сондиране и инжектиране на циментови разтвори, топлинно изолиране на външните стени, пълна подмяна и топлоизолация на покрива, ремонт на ВиК и електрически инсталации, дренажи. Очаква се обновяването й да доведе до икономия на 60% енергия.

В Районното полицейско управление с изпълнение на дейностите по проекта е постигнат енергиен клас „В“, а икономията от въведените мерки да е 42%.

В Граничното полицейско управление също е правено топлинно изолиране, подмяна на дограма с ПВЦ, нов покрив.  И там е имало конструктивен проблем, който е решен с проекта. За нея очакват 60% икономия на енергия.

Съдът и прокуратурата в Златоград са в една сграда. Целта там е постигане на енергиен клас „А“ и 60% енергийни спестявания. „За тази сграда най-важен беше проблемът с дренажната система. При всеки дъжд тя се наводняваше. С този проект й дадохме сигурност занапред“, посочи градоначалникът.

Според кмета във всички санирани жилищни блокове е постигнат необходимият клас енергийна ефективност и с приблизително 20 000 лв. са им увеличени вече пазарните цени.

„Най-голямата ми болка беше, че обикаляхме жилищни блокове да убеждаваме хората в ползата от санирането, а те не вярваха, че е в техен интерес. Въпреки песимизма, с който ни посрещаха тогава, сега всички виждат, че проектите са успешни“, заяви Янчев при отчитането на проектите.

Ресурсът, предназначен по ОПРР за Златоград, е бил общо 5 млн. лв. Недоверието на много от живущите в подходящи за саниране блокове довело до невъзможност цялата сума да бъде оползотворена. И два милиона лева били върнати обратно.

Впоследствие хората се убедили, че няма страшно да им вземат жилищата, че няма да доплащат, а пък стават много красиви и икономични. В момента за още 12 блока има споразумения.

Но възникват две сериозни пречки. Първо, парите са вече върнати и общината трябва да се състезава с останалите общини, допустими по програмата, за да ги спечели отново на конкурентен принцип.

Правилата също са променени – живущите в блоковете, за които отсега общината ще опита да спечели проекти, сами трябва да платят доклада за енергийна ефективност. А средно за изпълнение на тази задача се плащат около 5000 лева.

Кметът Мирослав Янчев каза, че общо по ОПРР и националната програма за енергийна ефективност в Златоград са санирани 20 жилищни сгради.

А за десет години откак е кмет в общината са изпълнени над 43 проекта на обща стойност над 30 млн. лв.

Facebook Comments