„Последната изповед на Апостола“ с премиера в РДТ

Тази вечер в зала „Любен Гройс“ ще е премиерата на „Последната изповед на Апостола“ в Родопския драматичен театър. Постановката е създадена по едноименната книга на Светозар Казанджиев. Негов режисьор е Емилия Ованесян. Тази година се навършват 180 от рождението на Васил Левски и  144 години от обесването му.

„Ние нямаме амбицията да покажем лицето на човека Левски. По-скоро искаме да споделим неговите мисли с публиката, защото всеки от нас има свой собствено изграден образ на този герой. Всеки има своя Левски вътре в себе си, затова може би с доста лош успех са всички екранизации, всички начини да бъде представен Левски на публика. Ние в никакъв случай не твърдим, че показваме самия Левски, а че сме съвсем близо до онова, което той е искал да внуши и разбира се с огромна любов да сподели с хората, след като за три обиколки е направил над 200 революционни комитета в България и както той самият казва, за които е малко да го обесят“, заяви директорът на театъра Румен Бечев. Идеята на спектакъла е да продължим да говорим за Левски, защото ако не го правим, ще значи, че делото му е забравено.

„Моите лични мотиви са ясни като на всеки българин. Това е най-силната, най-голямата фигура в българската история, потресаваща със своята жизненост и с трагичния си финал. Още повече, че аз съм учила в търговската гимназия в Пловдив с неговото име – „Васил Левски“, и на 19 февруари ставаха невероятни празненства. Аз винаги съм рецитирала на този ден одата на Вазов за Левски. Преди няколко години много силно впечатление ми направи в моята школа, че децата не могат да рецитират тази ода, защото те вече нямат това силно патриотично чувство към този образ, той някъде се е отдалечил във времето. За мен това е най-важното в този спектакъл – децата, тийнейджърите, да се вържат с този образ, да усетят жертвоготовността на тази голяма личност в българската история и да не го забравят“, каза режисьорът Емилия Ованесян. 

Авторът на книгата Светозар Казанджиев не е присъствал на репетициите. За него ще бъде изключително вълнуващо довечера да види как е направен нейният прочит.

„Спектакълът е по заглавието на моята книга, която излезе преди 5 години и още на втората година получи националната литературна награда на името на Николай Хайтов. За мен това беше изключително изживяване“, сподели той.

Казанджиев разказа от какво е бил провокиран, за да я напише.

„Един мой преподавател от университета ми се обади да се включа в инициативен комитет за умиване лицето на поп Кръстю като „непредател“ на Левски. Тогава аз му казах, че ще попрочета тези 183 книги, написани за Левски през годините, за да си опресня знанията, защото моите знания за предателството на поп Кръстю Тотев Никифоров са от Иван Вазов, Захари Стоянов и Любен Каравелов. И след няколко дни му се обадих да му кажа, че няма да се включа в такъв инициативен комитет, защото продължавам да вярвам, че именно попът е предателят на Апостола. И така, след като той изрази своето дълбоко разочарование, че не съм го последвал като негов студент, аз реших да докажа на себе си и на него, че истината е такава – поп Кръстю Тотев Никифоров е предал Васил Левски. Тогава седнах и написах тази малка книжка, която е изработена като детски обувки – със скъпи материали, много фино, много интелигентно. Чете се за два часа и половина. Малка е по обем, може да влезе във всяка ученическа чанта, във всеки джоб. И разказът вътре е от първо лице – човек чете и слуша самите думи на Апостола на свободата“, обясни Казанджиев.

В нея се разказва за последните дни на Васил Левски, когато вече е произнесена смъртната му присъда, но той е в затворническата килия в очакване да я изпълнят. Според автора единственото, което човек, изпаднал в такава ситуация, може да направи, е да се изповяда. И пред кого, ако не пред българския народ, на който са посветени делата му.

 

Facebook Comments