Празник на златоградското чеверме и гайдарско надсвирване готвят в Златоград

Златоград усилено се стяга за празника на чевермето и гайдарско надсвирване. Богата програма е предвидена за дните между трети и шести май.

„Песента на гайдите ще се слее с Космоса и ще ви подари истинската емоция!
В навечерието на 4 май ще ви разкажем за тайнството на живия огън и живата вода!
Елате и съпреживейте ритуалното пречистване на душата и дома!
Елате и се заредете със силата на Родопа планина!
Впуснете се в приключението и го споделете с приятели!“ – тази покана отправя местната администрация.
В петък вечерта в Златоград ще се отвори врата към плодородието и ще покажат на гостите си силата и мистиката на българските традиции и обичаи.
От 20.30 часа е предвидено обредно приготвяне на жива вода за Гергьовден, а малко по-късно – ритуално запалване на жив огън в централния градски парк.

В съботата е същинският празник на златоградското чеверме, който в 11 часа ще бъде открит със 111 каба гайди. Припомняме, че в обособената част от парка, където до сутринта се пекат агнетата, допускат влизане само на хора, облечени в народна носия. Следва церемониалното им пренасяне до площада, където е подготвена богата музикална програма.

В нея участие ще вземат Николина Чакърдъкова, Николай Славеев, оркестър „Пловдив”, самодейни състави от Златоград, Росица Пейчева, ансамбъл „Загоре“. Вечерта ще бъде представен музикално-танцов спектакъл с популярни гръцки песни и танци.

Неделята започва с гайдарско надсвирване и ще продължи с надиграване между любителски танцови състави. Веселието бъде поето от оркестър „Орион“.

Шести май е празникът Гергьовден. Започва с божествена света литургия в храма „Св. Георги Победоносец”, който ще бъде последван от мистично представяне на ритуала.

Завършекът на празника е поверен на оркестър „Орфей” с гост солист Искра Макакова.

„Заповядайте в Златоград! Изживейте силата на традицията, чуйте приказката на гайдите, вдъхновете се от емоцията на песента и споделете неповторимото златоградско чеверме с приятели. Подарете си едно неповторимо преживяване и елате в народна носия!“, завършва поканата на организаторите.