Празникът на чевермето събра хиляди с добро настроение в Златоград

Хиляди се събраха на чевермеджийския празник в Златоград днес. Да се потопят в традицията, но и в екзотиката да се пекат на едно място 150 агнета, бяха дошли от всички части на страната.

Както винаги, златоградчани отвориха сърцата си за всички свои гости от близо и далеч.  Като по-специално им бе отношението към хората в носии. С предимство те бяха пускани в обособената зона с чеверметата и автентично аранжираните дворове, където се приготвяха местни ястия и се пееха старинни родопски песни. А хората в носии бяха стотици и наистина можеха да се видят от всички фолклорни части на страната.    

Началото на празненството дадоха 111 каба гайди с водач доайенът на гилдията Костадин Илчев. Сред гайдарите бе и кметът на Златоград, който по-късно от сцената благодари на всички гости за уважението и ги прикани да дойдат пак. Печените на шиш агнета бяха пренесени от градския парк до площада с гайдарско шествие, в което се включи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и традиционният гост от шест години насам Цветан Цветанов – зам.-председател на ГЕРБ.

Костадин Илчев поведе шествието с бавни родопски песни като „Мила ми е мамо, драчка ми е, Сивковскана чоста гора“,  „На мене ли си, Русо, сордна и гневна“. По думите му гайдата и чевермето са неразривно свързани,. „Едно време и хайдутите така са правили – гайди с чевермета, и за да си починат, са поигравали хорце“, каза той.

Дичо Кабаков – чевермеджията, каза, че шеста година прави по 150 чевермета за празника на Златоград. Събирам млади момчета. Опитвам се една част от тях да ги направя майстори, което лесно не става, но ще ги подготвим с времето да имаме заместници“, обнадежден е майсторът.

„Винаги е имало внушения, че като се присъединим към Европейския съюз, ще загубим идентичността си. А виждате какво се случва в Златоград – всяка изминала година гостите са все повече, хората в носии са все повече. Никой не отнема идентичността ни. Напротив, Европа подкрепя идентичността ни и я стимулира. Виждате, че носията стана нова мода“, заяви Цветанов.

По думите му Златоград все повече се възприема като перлата в Родопите, където всеки може да се зареди с позитивна енергия.

„Снощи, когато дойдохме да видим как върви подготовката, имаше гости от Дулово, Велико Търново, Видин, Монтана. Това означава, че българите старателно съхраняват традициите си и искат да опознаят родината ни колкото може повече. Европейската солидарност ни дава всички възможности да бъдем част от голямото европейско семейство, но запазвайки същността си като нация със своите бит, култура, обичаи, традиции. Тя ни дава и просперитет. Тук мога да дам за пример всички кметове от Смолянска област, които съумяха да се възползват от максимално от солидарността, за да подобрят инфраструктурата и средата за живеене на своите съграждани“, допълни той.

Призивът на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева бе в тази предизборна кампания да се говори за българските ценности, които тярбва да занесем в Европа.

По думите й, кампанията обаче върви не в посока на политики, ценности и плюсове, които България може да получи от европейското семейство и европейската интеграция, а с личностни нападки, лъжи, включително в ефир.

„Ние обаче никога не залагаме на черния пиар“, посочи Караянчева и допълни, че европредседателството от миналата година е било най-успешно и до днес България получава поздравления.

„Ние още оттогава трябва да вървим с високо вдигнати глави. И опозицията също трябва да подчертава това наше успешно председателство, успешната ни реализация в Европа. Защото за тези две години наистина България стана лидер на Балканите“, добави още тя.

„Европа също гледа нашите разправии и ако сами хвърляме кал върху себе си това няма да доведе до нищо добро. А тези 17 души, които ще изберем, след един месец ще бъдат заедно в Европейския парламент  и след всичкото това окалване, което се прави в момента, как ще работят заедно са благото на България!? Там трябва да бъдат заедно, там трябва да пазят националните интереси и се надявам в оставащите три седмици на изборите тонът да се смекчи и да се говори в конкретика, да не се използват лъжи, заплахи и всякакви способи на очерняне и омаскаряване, за да може да изкараш дивиденти от едно и друго. Черният пиар не носи дивиденти и това е доказано в годините.

На площада бе подготвена богата музикална програма с участието на Николина Чакърдъкова, Николай Славеев, оркестър „Пловдив”, самодейни състави от Златоград, Росица Пейчева, ансамбъл „Загоре“, музикално-танцов спектакъл с популярни гръцки песни и танци.

Утре, неделя, е гайдарското надсвирване и надиграването между любителски танцови състави. Веселието след това ще се поеме от оркестър „Орион“.

Facebook Comments