Трите изоставени мечета от Доспатско са вече в гората, майка им е родила май още три

Върнати са обратно в природата трите мечета, които бяха изоставени край реката между родопските села села Барутин, Црънча и Бръщен (общ. Доспат) миналата година.

От екоминистерството съобщиха днес, че акцията била проведена заедно с фондация „Четири лапи“ и мечетата са пуснати в националния парк „Централен Балкан“.

Преди два дни във фейсбук групата на село Бръщен пък бе публикуван видеоклип от същото място, на което миналата година на 21 април бяха заловени трите мечета. От клипа се вижда как голяма мечка се опитва да събере трите си деца и заедно да преминат до отсрещния бряг на реката.

„В неделя пътувах на работа към Доспат. Към 6,30 часа сутринта на около 300 метра преди Червения мост излизам от завоя и гледам на асфалта мечка с три малки мечета. Спрях. Малките се мушнаха под мантинелата и слязоха в гората. Аз излязох от колата и майката веднага се изправи на задните крака. Показа ясно, че не съм желан. Влязох си обратно. Изкуших се да я приближа и отново излязох. Разстоянието между мен и нея беше около 7-8 метра, направо й усещах дъха. Влязох в колата и вече реших, че трябва да ги снимам“, разказа граничният полицай Боян Метов.

https://www.facebook.com/100000792134936/videos/2144927312210319/

„Ако имах видеорегистратор, щеше да е много интересно за гледане. Записът не е много добър, защото ръката ми трепери от вълнение. И снимките са размазани. Осъзнавам колко са опасни мечките, но се радвам,че ги има, защото всяко живо същество допринася за баланса в природата. А и понякога малко повече адреналин не е излишен. Това, че са толкова близо до нас, може да ни накара да се интересуваме, да четем повече за тях, да ги изучаваме, за да открием как е възможно да съжителстваме в синхрон, без да си пречим взаимно“, коментира полицаят.

Заснел ги и искал да покаже клипа, защото в този район се разхождат много бръщенци пеша и с колела. „Исках хората да видят, че наистина ги има и като ходят в този район, да имат предвид този факт и да се пазят“, подчерта той.

Според очевидеца едва ли майката е същата, тъй като мечките според прочетеното от него раждат веднъж на 2-3 години.

Мечетата, които миналата година бяха заловени и прибрани, понеже са без майка

Екоинспектори обаче обясниха, че раждат веднъж на 2-3 години, защото отглеждат малките си. Когато мечката има малко, мъжкият не я запложда и неслучайно някой път убива малкото, за да може да заплоди майката. Същата мечка е напълно възможно да е забременяла след като вече е нямала малки.

Припомняме, че миналата година три мечета бяха забелязани, оказва се на абсолютно същото място до реката, от няколко младежи. 20-годишният тогава Велин успя да ги заснеме. Виждайки, че мечетата са сами, младежът сигнализира на телефон 112. На място пристигат група пожарникари, които търсят за съдействие  Групата за бързо реагиране към екоинспекцията в Смолян.

От там организират съвместна акция с фондация „Четири лапи“. Откриват трите мечета на възраст не повече от четири месеца, на същото място, посочено от младежите. Групата извършва няколко часа оглед на района, за да търсят майката или следи от нея. И след като не я откриват, прибират мечетата „с цел безопасност както са самите тях, така и за жителите на селото“.

„Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти“, информираха тогава от РИОСВ.

Оттам допълниха, че в района ще поставят фотокапани и ще се следи за появата на майка им. Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, бебетата ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда“.

В прессъобщението на МОСВ от днес се казва, че прибраните миналата година мечетата са били настанени в гръцкия център „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Целта била да се осигурят условия за последващото им връщане в природата.

Според експертите мечетата вече са годни за връщане в естествена среда, тъй като са достигнали необходимите килограми. Тяхното транспортиране било осъществено със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“.

„Експерти от гръцка и българска страна съвместно определиха подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“, което  отговаря напълно на необходимите характеристики. Мястото попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“. Растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и мястото е отдалечено от населени места. Експертите от „Централен Балкан“ имат опит и разполагат с необходимото оборудване за работа с маркирани мечки“, се сочи още в съобщението на МОСВ.

Мечетата ще бъдат с нашийници за проследяване като им са осигурени разтегателни каишки, за да не ги нараняват като пораснат.

„Чрез маркирането на животните се създава възможност за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при необходимост. Предвиденият период за проследяване е 18 месеца. Подобна акция са осъществява за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско ниво. Акцията беше извършена съвместно от МОСВ, Фондация „Четири лапи“ и център „Арктурус“, който има опит и добра успеваемост при подобни дейности.  Въпреки всички усилия, няма пълна гаранция за пълното и успешното връщане на мечетата в природата, тъй като процесът на реадаптация е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни  действия на всички участници в акцията се надяваме мечетата успешно да се адаптират и да се върнат към своя естествен начин на живот“, допълват от екоминистерството.