Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Предлагат отец Димитър Михайлов за почетен гражданин на Смолян

Свещеник Димитър Михайлов да стане почетен гражданин на Смолян предлага кметът Николай Мелемов. Идеята му ще се разгледа на предстоящото общинско заседание, което ще се проведе на 11 септември.

Тази година отец Михайлов навършва 70 години. Той е първият избран чрез демократични избори у нас за кмет на Община Смолян. Мандатът му е от 1991 до 1995 година.

Свещеник Димитър Михайлов е завършил специалността „Богословие“ в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. 18 години е музеен специалист в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под ръководството на проф. Димитър Овчаров участва в разкопки във Велики Преслав. Работил е във фирма „Универс” и в областната администрация. Член е на УС на БЗНС.

През 2006 г. е ръкоположен за свещеник. В продължение на четири години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян.

Автор е на книгите „Напътственик на православния християнин”, „Земята гледа небето. Хора и православни храмове в Средните Родопи” – в съавторство с Петър Шукеров и Иван Патев, „Антим – първият български екзарх”, „Справочник за именните дни” и „Нравствено- християнски поучения”.

Публикува статии в местния печат за Възраждането, Тревненската резбарска школа и Станислав Доспевски (синът на Димитър Зограф).

Той и към момента е свещеник в храма „Св. Висарион Смоленски“. Енорийски свещеник е в Рудозем, обслужва и селата Писаница и Хасовица.

Като кмет на Смолян направил всичко, за да не допусне алтернативния синод в окръжния град.

Преди три месеца от Държавния архив в Смолян обявиха отец Димитър за дарител на годината след като му предостави целия свой личен архив и архива на баща му, отец Михаил – архиерейски наместник в продължение на 20 години.  Малко по-рано от Историческия музей в Смолян също получи награда за дарител.

Като Кмет на Община Смолян Димитър Михайлов има значим принос за развитието на град Смолян и на други населени места в общината в първите години на прехода.

Въпреки трудностите, честите законодателни и правителствени промени отстоява упорито и находчиво интересите на община Смолян. През неговия мандат е запазена политическата толерантност.

След продължително прекъсване със собствени средства на общината по негово време е възстановен съборът на Рожен.

По повод 80-тата годишнина от Освобождението на Родопите през 1992 година в Смолян е открит паметникът на полковник Владимир Серафимов.

При сложни обстоятелства са съхранени образователни и културни институции.

Проведени са множество българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и град Ксанти – Република Гърция. За МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” благодарение на него е осигурен първият скенер.

Facebook Comments