Представят в София книгата за протойерей Евстати Евстатиев

Книга за свещеника мъченик на Чепеларе от Стефан Илчевски ще бъде представена в зала „Вяра“ на Столична библиотека – площад „Славейков“ №4, на 30-ти ноември от 18 часа. Тя е озаглавена „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“.

Премиерата й се състоя в Народно читалище „Родопска искра 1880“ –Чепеларе през октомври. На  нея присъстваха двамата викарии на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, свещеници, дякони и монаси, богослови, учители и общественици, както и много жители и гости на града.

В края на събитието пред събралото се множество говориха епископ Арсений и Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе.

Те припомниха колко е важно да се съхранят и предадат на следващите поколения добродетелите, които протойерей Евстати е проповядвал и отстоявал дори с цената на живота си.

След провеждането на това паметно тържество, редица родопчани, чепеларци и някои потомци на праведния свещеник, които живеят в столицата, започнаха да отправят молби към община Чепеларе да популяризира книгата по подобен начин и в град София.

Възпрепятствани от служебните си задължения, от своето здравословно състояние или поради други причини, те не бяха успели да присъстват на събитието в Чепеларе, затова общинското ръководство реши да организира представяне на изданието и в Столична библиотека на площад „Славейков“ № 4.

Отец Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие.

“Това установихме и опитно, когато стана ясно, че трябва да разпространим книгата не само из цяла България, а и сред хора във Франция, Германия, Русия, Украйна, Молдова, Македония, Египет и САЩ. На някои от християните в чужбина успяхме да изпратим от жизнеописанието на протойерей Евстати, на други в момента се опитваме да го направим, а на трети не успяхме по независещи от нас обстоятелства – например като войната в Украйна. Но се надяваме скоро да имаме възможност и на тях да доставим от книгата за чепеларския пастир и духовен наставник. На българите, които живеят извън страната и ни писаха, че непременно искат да притежават екземпляр от това издание, обещахме да запазим поименно бройки, които да вземат, когато отново посетят родината“, казват от общината.

За представянето на книгата в София община Чепеларе е поканила българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Георги Кръстев – директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, Васил Стефанов – председател на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, потомци на отец Евстати, както и още много митрополити и епископи, игумени на манастири, свещеници и монаси, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, депутати, политици и общественици.

error: Защитено Съдържание!