Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Прехвърлиха трите мечета, намерени в Доспатско, към парка на Бриджит Бардо

Трите мечета, открити вчера до реката между родопските села Барутин и Бръщен, са били заловени и предадени на Парка за танцуващи мечки в Белица, който се стопанисва от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо. Това съобщиха днес от Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян.  

Както вече писахме, три мечета са били забелязани от няколко младежи. Мъниците се появили до реката, а 20-годишният Велин Метов от Бръщен успя да ги заснеме.

Младежите подали сигнал на телефон  112, а пристигналите на място пожарникари потърсили за съдействие  Групата за бързо реагиране към екоинспекцията в Смолян.

От РИОСВ съобщиха, че получили сигнала в събота около обяд. Организирали съвместна акция с фондация „Четири лапи“. Намерили трите мечета, които са на възраст не повече от четири месеца, на същото място, посочено от младежите.

Групата извършила няколко часов оглед на района, за да открият майката или следи от нея. И след като не я намерили, прибрали мечетата с цел безопасност както са самите тях, така и за жителите на селото.

„Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти“, съобщиха от РИОСВ.

От екоинспекцията заявиха, че в района ще поставят фотокапани и ще се следи за появата на майка им.

Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, те ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.

Facebook Comments