Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Три мечета „гостуваха“ на родопско село

Три мечета са били забелязани днес от няколко младежи до доспатското село  Бръщен. Мъниците се появили близо до пътя в отсечка между Барутин и Бръщен, до разклона Владово дере.

Мечетата надничали от реката до една беседка. Двете били съвсем близо до пътното платно, а третото било в реката.

20-годишният Велин Метов успял да ги заснеме с телефона си. „Не се уплаших, защото са много малки. На това място почти всяка година хора виждат мечки“ казва Велин, който през лятото ходи да бере малини в английска ферма.

Той бил на разходка заедно с трима приятели, с единия от които заедно работят, а другите двама са още ученици.
Младежите предполагат, че и майката е била наблизо. Смятат, че дивите животни са пресекли пътя и са слезли до реката да се напият.

Те подали сигнал на телефон  112. На място пристигнали пожарникари, които потърсили за съдействие  Групата за бързо реагиране към Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Те също са в района.

Хората предполагат, че мечките слизат не само за вода, а и защото в този район има много беседки, на които често се събират семейства и приятели да си пекат чевермета и пилета, а кости остават в кошове наоколо.

Специалисти препоръчват при подобна ситуация – среща с малки мечета, хората да не се задържат дълго време, защото има голяма вероятност майката да потърси малките си и ако усети заплаха за тях, да нападне човек.

Автор: Анита Чолакова, Actualno.com

Facebook Comments