Прекратен е 15-годишният договор за сметосъбиране и снегопочистване в Смолян

Община Смолян е прекратила два 15-годишни договора за сметосъбиране и снегопочистване с „Титан – Клинър“ ООД, става ясно от обявление в Агенцията за обществени поръчки.

Според съобщението това е наложило спешно тези дейности да бъдат възложени с покана до две фирми, не по общия ред.

Прекратяването на договора се наложи заради невъзможността на фирмата да работи по действащия от 15 години договор. И ние сме недоволни от тях, и те са недоволни от нас. А избора на изпълнители по този ред, регламентиран в закона, е спешността на тези две дейности – сметосъбиране и снегопочистване“, заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов.

По думите му сега договорът при сметосъбирането е за количество и срок, което е най-справедливо, а за снегопочистването – за сезона.

„Това е временна мярка. Надявам се в рамките на половин година да решим този проблем по-кардинално. Този договор е толкова натоварващ и остарял, че няма как да го изпълняваме. Те самите не искат да го изпълняват по условията, зададени от Общинския съвет – с една и съща план сметка от доста години. И Общинският съвет е прав. Идва една критична ситуация – и те не могат да работят с нас, и ние не искаме да работим с тях. Половин година ни е хоризонтът на нас. Ще работим паралелно в подготовка да си вземем сметосъбирането като общинска дейност, но и в подготовка на процедура за възлагане. Процедурата по възлагане ни е план „Б“. Приоритет ни е подготовката да направим тази дейност общинска, но без помощ от правителството няма да се справим без кредит. Точно заради това ще направим така, че да сме готови и за втория вариант“, обясни Мелемов.

Фирма „ИСА 2000“ ЕООД на Юлиян Инджов е поканена да подпише договор за снегопочистване и зимно поддържане на уличната мрежа в град Смолян, като прогнозната стойност за това е 850 000 лева без ДДС (с ДДС сумата е  1 020 000 лв.).

Поканата към „Еко Титан Груп“ АД е да организира сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на териториите за обществено ползване в община Смолян. Прогнозната стойност за това е 2 420 900 лв. без ДДС (или 2,9 млн. лв. с ДДС). Срокът е до тогава, докато общината поеме сметосъбирането като собствена дейност.

На въпрос защо точно „Еко Титан Груп“ е поканена да подпише договор, при положение, че собствениците и на „Титан Клинър“ са същите, кметът отговори така: „Можеше да поканим и друго дружество, но чисто физически е трудно някой друг да докара посред зима съдове и машини, да назначи хора буквално за няколко дни. Както знаете сметосъбирането не може да се отложи с месец-два. Ако има някой друг желаещ и даде по-добри условия, бихме преговаряли“, посочи градоначалникът.

Той подчерта, че започват веднага разговори с правителството, за да си поеме общината сама сметосъбирането, какъвто е предизборният му ангажимент.

Тези договори сега ни дават глътка въздух за половин година напред, за да видим какво правим. Разликата е, че нямаме вече изчисления по процент от минималната работна заплата, което значеше всяка година да се повишава стойността на договора. На практика обаче ние не сме увеличавали сумите, защото на година сме плащали средно 2,1 млн. лева за сметосъбиране“, допълни Мелемов.

Припомняме, че договорът между община Смолян и „Титан Клинър“ ( с ново наименование „Клинър“ ООД) е от август месец 2006 година с 15-годишен срок. Шест месеца по-късно със същата фирма е сключен и друг договор като анекс – със същия предмет на дейност, но за комплекса Пампорово и новообразуваните курортни ядра. В тях няма посочени стойности нито на годишна база, нито на тон извозен боклук, а като процент от минималната работна заплата.

След обстойна проверка на основния договор, извършена преди две години от АДФИ, бе посочено, че поетият ангажимент по договора с „Титан“ от 2006 г. е в много по-голям размер, отколкото е допустим по новия закон за публичните финанси.

По договора, с който финансовото ведомство разполага, са изчислили, че ангажиментът към фирмата е на стойност 64 млн. лв. за тези 15 години, което прави средно по 4,2 милиона лева на година.

Договорът трябваше да изтече през 2021 г.

„На 13.12.2019 г. обаче в деловодството на община Смолян е получено писмо, в което „КЛИНЪР“ ООД ме уведомява, че от 01.01.2020 г., поради липса на собствен капацитет и възможности за спазване на договорените условия, ще преустанови изпълнението на задълженията си по подписаните договори за обществени поръчки, по които се осъществяват дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян, и което би представлявало основание за прекратяването на договорите по вина на изпълнителя“, се сочи в обявлението.

Поради тази причина община Смолян е предприела действия, за да не се допусне прекратяване на дейностите по сметосъбиране и снегопочистване.

Снимка: Гонг.бг

Facebook Comments