Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

При единствен кандидат ВСС не избра шеф на прокуратурата в Девин

Нула гласа „за“ и 8 „против“ е получила Мария Дамянова за шеф на  Районната прокуратура в Девин.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да избере ръководител на районната прокуратура в Девин, макар че в процедурата участвал единствен кандидат, научи „Пламък.бг“.

Мария Дамянова е била кандидатът за шеф на районната прокуратура в Девин, но кадровиците намерили представянето ѝ за неубедително. Не харесали и концепцията ѝ.

Според Йордан Стоев кандидатката не е отчела дейностите на РП-Девин в цялост, имало разминаване между изложените от нея данни за отлични отношения с разследващите полицаи и препоръките на окръжния прокурор на Смолян в обратния смисъл, дадени в акт след извършена проверка, а концепцията ѝ не отговаряла на очакванията му, съобщи lex.bg.

Главният прокурор Сотир Цацаров също направи забележка за концепцията на Мария Дамянова. По думите му основната част от нея не трябва да бъде личната мотивация, нито състоянието на органа, т.е. посочване на статистика, а целите и мерките за подобряване на работата на районната прокуратура. Според Цацаров концепцията, а и самото представяне на кандидатката, било много общо, без конкретика, без визия за начина, по който трябва да работи РП-Девин, дори и в краткосрочен план.

Резултатът от вота e бил 0 гласа „за“ и 8 „против“.

През март 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарно уволнение за прокурор Мария Дамянова.
Причина за това е, че на 14.06.2015 г. разследващ полицай от РУП Девин е започнал разследване за извършено в с. Лясково противозаконно отнемане на моторно превозно средство – лек автомобил м. „ Ауди 80“, като автомобилът е бил изоставен в Пловдив, където е бил открит. На местопроизшествието е извършен оглед и са иззети дактилоскопни следи.

Същият ден – 14.06.2015 г., прокурор Дамянова е била уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син.

Дамянова била уведомена, че по този повод ще бъдат снети писмени обяснения от сина й и неговия съучастник. На 14.06.2015 г. в във Второ РУП Пловдив в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая са били разпитани Петър Дамянов и Даниел Кайраманов.

На 16.06.2015 г. в деловодството на Районна прокуратура – Девин са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин за започналото разследване, както и предложение от разследващия полицай за оставяне на противозаконно отнетия автомобил на отговорно пазене на лицето, което го е ползвало, въпреки данните, че той не е негов собственик. В деловодството на РП – Девин, преписката е заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка от полицейския служител, снел писмените обяснения от непълнолетните Дамянов и Кайраманов.

В Районна прокуратура – Девин към онзи момент работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова.
Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела. Така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство системата за случайно разпределение е определила прокурор Мария Дамянова. В периода 15-19.06.2015 г. прокурор Делиев бил командирован в друга прокуратура.

Въпреки че за прокурор Дамянова е било налице основание за отвод, тя поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото – 16.06.2015 г., се произнесла по него, като е разпоредила противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила.

Едва на 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.
Към момента на произнасянето на Дамянова по досъдебното производство – 16.06.2015 г., нейният непълнолетен син не е имал процесуалното качество обвиняем, но знанието й, че той е заподозрян като извършител на престъплението, е налагало да се отведе от ръководството и надзора върху това разследване.

„С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“– бе посочил в мотивите си главният прокурор Сотир Цацаров.

Facebook Comments