Проф. Николай Овчаров става почетен гражданин на Златоград

Археологът проф. Николай Овчаров става почетен гражданин на Златоград. Предложението е внесено от кмета на общината Мирослав Янчев. Заслугите на българския Индиана Джоунс, който е и съветник на министъра на културата, към Златоград са многобройни.

Накратко те са описани в докладната на кмета до местния парламент.

„Проф. Овчаров е автор на 50 книги и над 300 статии и научни съобщения, сред които и свързаните със Златоград – „От Златоград до Перперикон – едно пътешествие в миналото”(2007), „Златоград – българският портал към Средиземноморието”(2013), „Долината на скалните хора край Златоград”(2014). Негова е заслугата по  реализирането на най-успешната туристическа дестинация в България в момента, наречена Виа Родопика, която включва Перперикон, Татул, крепостите наоколо и достига до Златоград. Сега участва в експедиции по разработване  на паметници между Кърджали и Златоград, които до голяма степен ще попълват този туристически маршрут. Проф. Николай Овчаров участва активно в обществения и културен живот на гр.Златоград и лобира за местните интереси пред държавните институции“, се сочи в докладната.

Николай Овчаров провежда проучвания и последващи разкопки, обогатяващи историческите сведения за района. При преобразуването на Етнографския музей в Археолого-етнографски, благодарение на неговите проучвания, Златоград и регионът бяха представени в различните епохи от своето съществуване чрез информация за бита, нравите и обичаите.

В Златоград оценяват високо и подкрепата, получена от проф. Овчаров при явяването му в конкурса „Европейски награди за насърчаването на предприемачеството 2013 г.”. Тогава Златоград спечели първо място и представи България на Европейско ниво във Вилнюс, Литва.

Предложението на кмета ще бъде гласувано на предстоящото заседание на местния парламент, което е планирано за 24-ти октомври.

Facebook Comments