Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Прокуратурата отговори на инициативния комитет в Чепеларе

По повод изявления на представители на Инициативен комитет от гр. Чепеларе, свързани със закриването на районни прокуратури и разкриването на териториални отделения към прокуратури в областни градове в 11 населени места, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България съобщава следното:

„В изпълнение на Решение на Прокурорската колегия към ВСС от 25 юли 2018 г., главният прокурор е изпратил писмо до кметовете и председателите на общинските съвети на общините  – Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън, Трявна, Чепеларе.

Такова писмо е изпратено и до изпълнителния директор на Национално сдружение на Общините в Република България.

В писмата е изрично посочено, че съобразно Решението на Пленума на ВСС на мястото на закритите районни прокуратури се разкриват териториални отделения в съответните градове. В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите“.

Припомняме, че за утре от 11 до 13 часа е предвиден протест на входа на гр. Чепеларе срещу закриването на Районната прокуратура в града.

Вижте и писмото на Прокурорската колегия, изпратено от главния прокурор Сотир Цацаров до кметовете и до председателите на общински съвети. 

Facebook Comments