Психиатърът д-р Карагяуров към съветници: След като народът ви е избрал, грешка няма,  дори да си психично болен, ще си стоиш

След като народът ви е избрал, грешка няма,  дори да си психично болен, ще си стоиш. Така отговори психиатърът  д-р Атанас Карагяуров на въпрос от общински съветник в Смолян дали е нужно кандидатите за кметове и общински съветници да минават психо преглед. Съветникът адв. Филип Топов си зададе въпроса „съвсем сериозно“, а д-р Карагяуров завърши с уговорката, че е отговорил „малко шеговите, както шеговито беше зададен“. 

Д-р Карагяуров беше в залата на местния парламент в качеството му на управител на „Център за психично здраве“ ЕООД в Устово – дружество, което е еднолична собственост на общината. Тогава бе приет годишният финансов отчет на общинската фирма за миналата година.  Медикът изрази притесненията си, че не е далеч времето, в което ще се наложи психоцентърът да бъде затворен заради липса на кадри. Проблем, сходен на този в областната ни болница, където също има остър недостиг на лекари. И трябва да се търсят решения.

А ето едно към едно шеговито-сериозния диалог:

Адв. Топов: …Един въпрос за разтоварване в залата, защото наистина доста време протече. Д-р Карагяуров, един човек преди да стане шофьор, ловджия, минава на освидетелстване и вие давате удостоверения. Какво е вашето мнение? Вие наблюдавате от 20 години работата в Общинските съвети, виждате хора с различна агресия, с различни чувства, хора със сентименти, хора с много големи проблеми. Лично от професионална гледна точка. Съвсем сериозно ви питам. Необходимо ли е хора, които се кандидатират за кметове, за общински съветници да имат и удостоверение за осъждане и такова удостоверение от вас? (Смях в залата.)

АНАСТАС КАРАГЯУРОВ: Този въпрос е полу-шеговит така вероятно. Сега, съществува в една наредба за учителите, която от няколко месеца така е в ход да ги накара да ги преглеждаме. Тежко оскърбителна е тази наредба. Предполагам там синдикатите протестират и ще отпадне, защото просто е фашистка тази наредба, тъй като за никоя друга професия няма такова стриктно, всяка година да бъдат преосвидетелствани. Сега тука явно се шегувате. Тука сте елита, така, каймака на смолянското общество. Сега, аз самият съм бил общински съветник за половин мандат и малко повече, така че познавам духа на Общинския съвет. И същото въобще не ме изненада, както и в началото имаше така леко психиатричен оттенък за територии, за превъзходство…(Смях в залата.)

Д-Р КАРАГЯУРОВ:… Но сега добро впечатление ми прави деловото

придвижване на дневния ред. Та сега ние правим проверки, но никой не гарантира. Психичната болест е такава, че тя има един нормален период, тоест няколко месеца да речем, когато тя се развива като една пневмония, тя също има 2-3 дена там един такъв предварителен период преди да започне, но няма методика, която да каже, че този ще се разболее или няма да го направим шофьор. Такива работи няма. Плюс това психиатрията винаги е била такава една идеологическа зона и е много деликатно ние да се намесваме. Ние стоим много деликатно, така, на заден план и не вземаме отношение. Когато ни го докарат вече органите, съответните служби там Полиция и прочие, тогава вече се намесваме. Дори да видим, тука сте виждали в едни съвещания как, във вестници четох за една гражданка, която казала, че няма работа и прочие и е смутила малко реда без да иска думата. Сега, такива хора, няма как ние да потропаме на вратата и да кажем: „Дай да те приберем“. (Смях в залата.) Такова нещо се случваше и в Съветската психиатрия. Ако кажеш, че системата не е наред, значи си не добре. (Смях в залата.) Не можете да очаквате сега да правим едно сито и да изкараме всичките тези, които някому му се струват, че не са наред. Смятам, че и аз така малко шеговито отговорих на въпроса, както шеговито беше зададен, но малко спекула се прави с тези работи. След като народът ви е избрал, грешка няма. Дори да си психично болен, ще си стоиш. (Бурен смях и ръкопляскания в залата.)

Facebook Comments