ПСР-тест по желание в лабораторията на МБАЛ Смолян струва 98 лева

От понеделник (вчера) новата ПСР-лаборатория към смолянската болница заработи и с пациенти, съобщи директорът й д-р Марин Даракчиев.

Начините да си направим тест за коронавирус са три – с направление от Регионалната здравна инспекция по епидемиологични причини, с направление от инфекционист и платен. Цената му е 98 лева, по-евтино с 20 лева от другите лаборатории, допълни д-р Даракчиев.

До днес в болницата се лекуват 62-ма пациенти с доказан коронавирус. Шест от тях са на интензивно лечение.

Шефът на болницата е категоричен, че могат да поемат и по-голям поток.

Специално за интензивното отделение той уточни, че по разрешение за дейност болницата в Смолян в началото на епидемията е разполагала с 9 интензивни легла.

„Впоследствие ги увеличихме на 12, за да покрием нуждите. На този етап са заети шест.  Предложил съм на щаба и план, с който да увеличим леглата с още шест. Имаме зала с медицински газове, аспирация и др. апаратура, пригодена за този вид дейност. Ние постоянно увеличаваме леглата, но персоналът на болницата е един и същ. При нужда, имаме капацитет да обслужваме 18 легла, което е над средното за Европа на 100 000 население. Знаете, че нашата болница поема нуждаещите се от интензивно лечение от цялата област“, допълни Даракчиев.