Ученици ще приготвят 45 порции на ден за медиците на първа линия в Смолян

Ще проверяват за антитела потребители и персонал на домовете в Ровино и Фатово

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм и строителство в Смолян от идния понеделник, 23-ти ноември, ще приготвят по 45 порции храна на ден от понеделник до петък за медиците на първа линия. Инициативата е на областната администрация съвместно с Регионалното управление на образованието (РУО).

„Много често от прекомерна заетост лекарите и медицинските специалисти нямат време да отпочинат и да се подкрепят с храна. Поемаме тази инициатива с РУО, но сами съзнавате, че за нея ще са необходими дарители. За първите две седмици сме намерили средства. Надяваме се да дадем добър пример и да  повлечем желанието и на други хора, които биха могли да дарят, за да осигурим непрекъснатост на тази инициатива и за продължително време да подсигурим храна за медиците“, заяви по време на днешния онлайн брифинг областният управител Недялко Славов.

„Правим това като малък морален жест към тези хора, които от 8 месеца насам дават всичко от себе  си и по този начин считам, че ще покажем съпричастността на нас като управленци и на обществото като цяло“, допълни той.

Мария Семерджиева  – началник на РУО, уточни, че учениците ще подготвят храната в учебния ресторант по време на практика, подпомагани от готвач. Това не само ще помогне на лекарите, но ще научи децата на съпричастност.

„Надяваме се към нея да привлечем още съмишленици“, подчерта Семерджиева.

Тя допълни, че сред учениците и учителите в последната седмица няма новозаразени. 5,45% са отсъстващите учители, а 5,07%  са отсъстващите ученици. Днес предстои да се реши дали училището в Давидково ще премине към обучение в електронна среда, тъй като имат 4-ма отсъстващи учители.

За последната седмица установените положителни на коронавирус проби са 139 при 154 за предходната. Починали са 16 души. Оставаме по показателите в червената зона, което предполага строгост на противоепидемичните мерки.

От началото на епидемията към вчерашна дата общо установените случаи 1313 досега, 911 са излекувани, 93-ма са починали. Активните са 309 случая, от които 226 са на домашно лечение, а 83 – хоспитализирани. В МБАЛ Смолян пациентите с коронавирус са 51, в МБАЛ Девин са 12, в МБАЛ Мадан – 9, в МБАЛ Златоград – 3-ма. Осем болни се лекуват в лечебни заведения извън областта.   

По брой установени Смолянска област е на 23-то място в страната. По брой случаи спрямо населението сме на 11-то място. 

Д-р Сийка Чернева

Д-р Сийка Чернева – шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, каза, че 14-дневната заболяемост  си остава висока. Остава висок и леталитетът – 7,1 на сто болни, а 14-дневната смъртност е 29,9%.

53% са от възрастовата група с коронавирус са над 60 години, до 19-годишна възраст няма регистрирани.  90 лица или 60,7% са постъпили в лечебни заведения. 

Спрямо предходната седмица се отчита ръст на новозаразените в Смолян и Чепеларе.

През миналата седмица с положителен тест са 10 медицински лица и един работещ в системата на здравеопазването. Няма нови заразени учители и ученици. Карантинираните контактни към 16-ти ноември са 170.

За тази седмица е планирано да се проверят с кръвни тестове за наличие на антитела потребителите и персоналът на дома за възрастни хора във Фатово и дома за жени с психични проблеми в Ровина.