РДТ чества 99 г. от рождението на Николай Хайтов, представят трупата

Родопският драматичен театър в Смолян се готви за рождения ден на своя патрон Николай Хайтов.

Тържеството ще е на 15 септември, когато се навършват 99 г. от рождението на писателя. Привечер ще бъдат поднесени цветя пред паметника му. Скулптурната композиция, пред която от 2007 г. насам се спират с интерес минаващите през новия център на областния град, се състои от фигурите на Николай Хайтов с прототипа на герой от неговите „Диви разкази“ – Хасан Мешов. Композицията е дело на синовете му – скулпторът Александър Хайтов и архитектът Здравец Хайтов.

По-късно, от 19 часа, смолянчани и гости ще видят представлението „Палежи и грабежи“ отново по разказ на Хайтов. Драматург и режисьор на творбата е Юрий Дачев.

След пиесата официално пред зрители и медии ще бъде представен настоящият актьорски състав на театъра.

Пет дена по-късно е премиерата на представлението „Ами сега“ на Краси Ранков.

„Подготвят се и детски пиеси. Елза Лалева подготвя представление за новогодишните празници, а януари-февруари ще излезе втората част на „Цяло лято четох“. Имаме две наши колежки, на които им предстои пенсиониране. Те двете ще ви изненадат с нещо много приятно от Валери Петров – театър „Любов моя“, каза директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев.

Новият творчески сезон за Родопския драматичен театър започна с премиера на „Антигона и хората“. Режисьор на постановката е Делян Илиев.

Facebook Comments