Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Училищата в Смолянско са изрядни

Всички училища отговарят на здравно-хигиенните изисквания, това сочат извършените от служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян проверки преди първия учебен.

Директорите на 7 учебни заведения са изпълнили издадените в края на миналата учебна година предписания за освежаване на класните стаи, кабинетите, коридорите, физкултурните салони и съблекалните, за подмяна на подови настилки и  учебна мебел, както и  за ремонт на санитарните възли.

„В смолянското ученическо общежитие е извършен основен ремонт на санитарните възли и частичен на баните, но не е подменена старата дограма поради липса на финансов ресурс. По същата причина с удължен срок на предписанието е и средното училище в Чепеларе, където предстои подновяване на фасадната мазилка“, съобщават още от РЗИ.

От община Чепеларе уточниха, че подмяна на мазилката не е направена не защото няма финансов ресурс, а защото ще се ремонтират двете сгради на СУ ”Васил Дечев “ по проект на стойност 1 900 000 лв. от Програмата за развитие на селските райони.

„Прави добро впечатление, че освен предписаните от РЗИ – Смолян мерки, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Рудозем е извършен генерален ремонт на сградата и пространствата около нея, както и монтиран асансьор за осигуряване на достъп от инвалиди“, сочат от здравната инспекция.

Проверени са и подлежащите на контрол 37 здравни кабинета в училищата и 38 в детските градини в областта. Всички те също отговарят на санитарно-хигиенните изисквания и разполагат с необходимите лекарствени средства в спешния шкаф за оказване на първа помощ.

В 25 детски градини няма здравни кабинети, но според броя на децата е осигурен медицински специалист в определени дни от седмицата. В други 8 детски заведения няма медицински специалист, защото са малко децата. Грижа за тях има личния им лекар.

            В миналата учебна година са контролирани всички 19 ученически бюфета и 11 ученически стола за спазване изискванията за здравословно хранене на учениците. Проверките в ученическите столове показват, че предлаганите там менюта са съобразени с нормативните изисквания, спазват се технологиите за приготвяне на здравословна храна, а порциите са с необходимия грамаж.

Във всички бюфети се предлагат, макар и в непълна гама, здравословни храни и напитки – топли и студени сандвичи с млечни продукти и колбаси, тестени закуски с колбас или млечно-зеленчукова плънка, нискомаслени млека, айран, натурални 100%-ови сокове, бутилирани изворни и трапезни води, студен чай и др.

За предлагане на захарни изделия, газирани напитки и храни с високо съдържание на мазнини е санкциониран  един наемател на бюфет.

От началото на 2018 година влезе в сила Наредба 1, касаеща физиологичните норми за хранене на населението. Тя променя изискванията към енергията, която получават чрез храната децата и учениците.

В новите менюта се намаляват  количествата мазнини и въглехидрати, а се увеличават тези на влакнините, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Контролът на РЗИ – Смолян, за спазване на новите изисквания ще започне когато излязат от печат новите рецептурници за хранене на децата.

Снимка: Смолян прес

Facebook Comments