Респект! Баща от Смолян събра пари не за лечение на детето си, а за апаратура

„Благодарим на всички, които станаха съпричастни на нашата кауза. Необходимата сума е вече събрана!“, написа във фейсбук Антон Кацаров от Смолян. С помощта на всички, които се присъединиха към инициативата, ще може да се купи видео-ЕЕГ апаратура за Клиниката по педиатрия в Пловдив.

Той обяви кампанията преди близо половин година, а нужните пари – около 20 000 лева, са вече събрани.

Апаратът, който предстои да бъде закупен, ще се дари на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. С него ще се изследват деца, страдащи от рядко неврологично заболяване.

За Антон Казаров каузата е лична. Дъщеричката му Елисавета – на годинка и пет месеца, страда от алтернираща хемиплегия в детството.

Бащата обяви кампанията две-три седмици преди рождения ден на рожбата му и призова: „Тази година не искаме подаръци за Ели. Подарете вашия подарък на организацията и дайте надежда на всички деца, страдащи от това страшно заболяване“, написа тогава Антон Кацаров.

Подкрепа за инициативата му бе оказана от Асоциация „Алтернираща хемиплегия в детството“ (АХД), а детската градина „Родопчанче“ в Смолян организира благотворителен базар и спектакъл за набиране на средства.От община Смолян дариха парите от продажбата на календар с красиви снимки от града и околностите му за рехабилитация на детето.

Идеята на бащата със закупуването на апаратурата за болницата в Пловдив е да се спести на други родители с подобна на тяхната съдба ходене по мъките.

С видео-ЕЕГ се изследват деца с различни неврологични заболявания и диагностиката е най-точна. Състоянието на малкия пациент се наблюдава с постоянен 24-часов видеозапис на поведението му.

Апаратура за изследване на такъв вид заболявания има само в „Св. Иван Рилски“ в София. А Антон и съпругата му София минали през огромни изпитания докато разберат от какво точно е болно малкото им момиченце. В началото диагностицирали бебето им с епилепсия и го лекували погрешно.

Снимка: Асоциация АХД