„Рожен Експрес“ е продадена на фирма в Белиз и група акционери, сред които 105-годишен

Най-големият превозвач в Смолянско – „Рожен Експрес“ АД е вече собственост на фирма в Белиз и група акционери, сред които има и 105-годишен старец, става ясно от проверка в публичните регистри.

Мажоритарният акционерен дял на „Феста Холдинг“ АД в дружеството е бил продаден миналата година.

Купувач на 651 766 акции е „Терис Къмпани“ АД за близо 5,5 млн. лева – по 8,41 лева за брой акция, става ясно от годишния финансов отчет на дружеството.

Предишният мажоритарен собственик на дружеството „Феста Холдинг“ е собственост на Петя Славова, чиято собственост е „Инвестбанк“.

За няколко последователни години автобусният превозвач, който покрива 100% от транспорта до селата в Смолянска община, 80% от извънградските превози и 50% от градския транспорт в областния град, калкулира загуба. Конкретно за миналата година загубата му възлиза на стойност 281 000 лева.

Интересно е обаче не само кой стои зад продавача, а и зад купувача на мажоритарния акционерен дял като миноритарният се притежава от община Смолян. „Терис Къмпани“ АД е регистрирана в София.

Основният акционер в нея е „Терис Ентърпрайз Корп.“ – Белиз. Тя е собственик на 4,3 млн. акции в дружеството (99,84%) и притежание на британския гражданин Майкъл Патрик Дуен. Малък брой акции – общо 6 870 броя, са притежание на 180 души, като най-младият от тях е на 38 години, а най-възрастният – на 105 г.

Сделката всъщност е станала между мажоритарните акционери и те не са присъствали на събранието, когато е взето решение за покупката, така че е възможно 180-те дребни акционери да не знаят, че имат дял и в смолянската автобусна фирма.

От 3-ти декември миналата година съветът на директорите на „Рожен Експрес“ и на „Терис Къмпани“ е в един и същ състав. Николай Бояджиев, който е представляващ дружествата и изпълнителен директор на транспортната фирма в Смолян от дълги години, е съпруг на Виолета Бояджиева – шеф на „Инвестбанк“ – Смолян. В СД са също главната счетоводителка на фирмата Руска Петкова и Гина Дичева.

Старото име на „Терис Къмпани“ до май 2017 г. е „Винком“, чиято основна дейност е изкупуване на грозде и плодове, производство на вина и ракии, други алкоxолни и безалкоxолни напитки. Тя вече е и със сменена дейност – покупко-продажба, ремонт и обзавеждане на имоти, посредничество, проектиране, строителство и т.н.

До 2013 г. „Винком“ АД също е било собственост на „Феста Холдинг“ и на Петя Славова. После дружеството е купено от „Терис Ентърпрайз Корп.“, регистрирано в офшорната зона към онзи период – Белиз, чрез „Национален център за дизайн и реклама“ ЕООД с управител Николай Николов.

Ако искате да видите текста на годишния финансов отчет на „Рожен Експрес“, отворете ТУК 

Facebook Comments