Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

С дрон снимаха свлачището към Мадан, има пукнатини 100/150 метра  

С дрон снимаха днес свлачището по второкласния път между Смолян и Мадан. То е огромно. Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов е най-мащабното свлачище върху главен път в страната. В риск е 110-киловолтов електропровод. 20-киловолтов е в обсега му. Непрекъснато се появяват нови пукнатини, чиито размери достигат около 100 на 150 метра. 

Председателят на УС на АПИ, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство днес направиха оглед на свлачището край разклона за Тикале.

Единодушно е мнението на експертите, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път. 

„Пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се осъществява от долу-нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската. Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра. Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV.  В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над веждата на свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва“, съобщиха от областната администрация.

Инж. Атанасов казал, че в понеделник ще се съвещават с всички водещи специалисти в тази област, за да вземат мерки.

„Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК-комуникация до населените места. Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец-Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично“, съобщават още от областната управа.

„Свлачището е изключително опасно за разчистване, поради наличието на множество големи по размер надвиснали скални късове. Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще бъде направена организация за продължително наблюдение, поради голямата му активност“, се сочи още в съобщението. 

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем-Смилян, за да бъде частично облекчен трафикът в региона.

Facebook Comments