Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

С кръв от жертвоприношение в основите застроиха спортна зала на ПМГ в Смолян

Със стар дюлгерски обичай днес започна изграждането на спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян.

След водосвета за здраве, благоденствие и успех бе заклано агне, а част от кръвта му бе изсипана в основите на строежа. Месото на животното бе сварено и раздадено на хората наоколо.

Изпълнител на обекта е строителната фирма от Смолян „Дюлгер” ООД, която спечели обществената поръчка. 

Неин ангажимент ще е да извърши основен ремонт на сградата на Математическата гимназия и да построи напълно нова спортна зала на стойност 2 731 000 без ДДС (3 277 204 лв. с ДДС). Средствата са осигурени с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Залата ще бъде с разгъната застроена площ 1544 кв. м. Тя ще се състои от три самостоятелни блока – топла връзка, игрална зала и обслужващ блок.
Предвидени са за изграждане игрища за баскетбол, тенис на корт и волейбол, зрителски места, съблекални, стая за учители и помощни помещения.
Обслужващият блок ще е на 3 нива. Първо – фоайе, санитарни възли, склад, подемник и санитарен възел за хора с увреждания. Второ ниво – лекарски и методически кабинет и санитарен възел за хората с увреждания. Трето ниво – техническо помещение.

„Щастлив съм да дам старт на един дълго чакан проект, който ще бъде за децата на Смолян. Да се обучават и спортуват в една приветлива и качествена среда. Това е и най-голямото признание за труда, който полагаме, защото децата на Смолян го заслужават“, каза кметът Николай Мелемов. 

Директорът на гимназията Мария Илиева посочи, че има символика в това събитие, защото на 29.01.1920 г. – преди 98 години, със заповед на Министъра на народното просвещение Цанко Бакалов Ксантийската непълна смесена гимназия се премества в Райково. С това се слага началото на най-авторитетното учебно заведение в Средните Родопи.

 

Facebook Comments