Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

С модерни отоплителни системи община Златоград е на второ в българската ВЕИ-лига

Община Златоград бе класирана на второ място в лига „Биомаса“ за модернизация на отоплителна система и котелни съоръжения в общински сгради с обща инсталирана мощност 1710kW. Тя бе номинирана за отличиието от Асоциацията на българските енергийни агенции.

По време на годишната национална конференция „Интелигентни градове и региони – интегрирано енергийно управление и развитие, биоикономика, сгради с почти нулево енергийно потребление“ се проведе и тържествената церемония по награждаване на победителите в Българската ВЕИ лига – категории „Биомаса“ и „Слънчева енергия“.

„Водена от стремежа да се намалят вредните фини прахови частици във въздуха, особено през отоплителния сезон, община Златоград реализира редица енергоефективни мерки, които доведоха до намаляване на вредните емисии в атмосферата и едновременно с това удължиха живота на 27 сгради в общината, с което бе подобрена и архитектурната градска среда“, заяви кметът Мирослав Янчев

С различни източници на финансиране в сградите на ОУ „Васил Левски”, СУ „Антим I”, ДГ „Радост”, сградата на общинската администрация в Златоград и ДГ „Щастливо детство” в село Старцево бе изпълнена външна топлоизолация на стени, подмяна на дограма, хидроизолация на покрив, реконструкция на котелните стопанства. Внедрени бяха и отоплителни инсталации на биомаса.

Именно заради инвестициите в отоплителните инсталации на тези обекти община Златоград бе номинирана в лига„Биомаса“.

Модернизацията на отоплителната система в петте сгради доведоха до икономия на средства в приблизителен размер на 143 000 лева годишно, равняващо се на 698 000 KWh спестена енергия и 442 тона CO2 по-малко в атмосферата.   

Facebook Comments