Скенерът за вредни храни на ученици от Смолян отива на европейско състезание

На европейско състезание в Брюксел отива мобилното приложение за сканиране на вредни съставки от етикетите на хранителни продукти. То е изработено от ученици в Езиковата гимназия на Смолян.

В края на миналата година ученици от две училища в Смолян създадоха свои учебни компании и свой бизнес продукт, с които се състезаваха за „Предприемачи на бъдещето“. Програмата е на Джуниър Ачийвмънт (JA) – България, подкрепена е от евродепутата Владимир Уручев.

Първо място в надпревара с 40 екипа от цялата страна спечели компанията „Noetic“ на ПГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян. Второто място отново е за смолянско училище. ПГИ „Карл Маркс“ се пребори за среброто с компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки.  Тяхната учебна компания е „Родопи еко“.

Носителите на първа и втора награда заедно с техните ръководители днес гостуваха на областния управител Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов.

Пред присъстващите на събитието президентът на отбора от Езиковата гимназия Венелин Чакалов обясни, че за момента приложението е валидно само за андроидните устройства. За състезанието в Брюксел обаче екипът смята да надгради продукта така, че да е приложим и за IOS (айфон)-устройства. Освен това ще създадат система за анализ, която да показва най-често сканирания вреден елемент в хранителните продукти, за да може потребителят да си направи съответните изводи.

Областният управител Недялко Славов: Смолянските ученици предложиха иновативни решения, на които биха завидели сериозни компании

С това, че ви поканихме днес в областната администрация, даваме знак, че вашето постижение е изключително сериозно. То на първо място е признание за предприемчивостта на смолянските ученици, които предложиха едни иновативни решения, на които биха завидели сериозни компании.

Тези награди са потвърждение и за доброто ниво на образованието в нашата област. Блестящ пример е за това как наученото в училище, в съчетание с личностните качества на учениците, успоредно с техния стремеж за усъвършенстване, може да даде добри резултати, да намери реализация тук, в страната, в региона.

Тези призове са признание и за това, че екипната работа, че с обединение се раждат и добрите резултати – нещо, което ние постоянно твърдим и отправяме като послание. Това признание е и за ценностите на родопчани като хора, които се уважават помежду си и работят заедно за общия успех.

Вие дадохте възможност да се говори още веднъж с респект за Смолян и за нивото на образование в региона.

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Надявам се, осъзнахте, че сте силни, когато сте заедно

Надявам се да ни позволите чрез нашата подкрепа да бъдем съпричастни с вашия голям успех. Всеки от вас е личност, индивидуалност, със своите качества, но за да постигнете този успех, е било нужно да се обедините в един отбор.

Надявам се осъзнахте, че сте силни, когато сте заедно, когато има атмосфера и уважение между вас. За мен е чест да връча на двата отбора наградата на община Смолян.

Калинка Атанасова, ръководител на „Noetic“: Нашият продукт е в полза на цялото общество 

Ние  за първи път участваме с проект пред „Джуниър Ачийвмънт“. Подготовката ни наистина беше много сериозна. Децата са с разностранни интереси, но успяхме да се обединим и да решим какво искаме да правим – за другите всъщност, защото смятаме, че гражданинът е свободен, когато е информиран добре. Знаем, че информацията е най-ценната стока. Преминахме един дълъг път на екипно стиковане. Имахме и противоречия, и различни виждания. Но успяхме да обединим групата около идеята и да постигнем това, което смятаме, че е добро не само за нас, а за цялото общество.

Смятам, че е важно на младите хора да им се дава шанс да действат креативно и в неучебна обстановка. Когато се даде свобода на ученика, той може да постигне чудеса. Вярвайте ми, видях го и се убедих в това.

Много благодарим за това, което направихте днес – да ни поощрите, защото учениците трябва да се поощряват за техните постижения, независимо за първо, второ или пето място. Децата непрекъснато трябва да се поощряват, защото това им дава допълнителен стимул.

За европейското състезание в Брюксел сме много развълнувани, имаме големи амбиции. Ще се опитаме да надскочим България, Родопите – да покажем колко могъщи са децата от Родопите. И се надяваме, че ще постигнем резултат, но ще имаме нужда от помощ и подкрепа на всички, които сте тук.

Елмира Бонкалова – Косова, ръководител на „Родопи еко“: Искаме да допринесем за опазване на нашата родопска гора 

Когато стартирахме учебната компания, за първи път много лесно избрахме предмета на дейност. Важни за нас бяха само двете думи – Родопа планина. И децата решиха, че трябва да се погрижим за умиращата Родопа планина. Ние виждаме какво се случи през 2014 г. – до какво доведе снегът, който падна на 8 март. Решихме, че трябва да събираме окапалите есенни листа в двора на училището, да направим два големи компоста. По този начин си почистихме района. С помощта на представители от РИОСВ и Горското стопанство получихме информация относно процеса на компостиране. През март месец вече имахме готова компостирана пръст. Това е единият ни продукт. След което решихме, че с помощна на тази пръст заедно с говежда тор, глина и ситни дървени стърготини – трици, ние ще направим смес, която ще използваме за производството на биоразградими саксии. Това е другият ни продукт.

От Горското стопанство закупихме 150 иглолистни фиданки. Тези фиданки засадихме в компостираната пръст и в биоразградимите саксии. Така учениците в Седмицата на гората имаха възможност да направят един базар и да продадат нашия продукт на символичната цена от по 2 лева. Посланието, което отправихме, към нашите клиенти беше – всеки, който закупи дърво, трябва да го посади. Старите хора казват, че всеки човек в живота трябва да посади поне едно дръвче.

Основните ни клиенти бяха нашите ученици и учители. Оказа се, че тези 150 бройки бяха недостатъчни. Решили сме догодина да разширим тази дейност.

От Горското стопанство ни беше определен район в кв. Дунево – засегнат от болестотворната гъба, нашите ученици и колегите да засадим в този регион фиданките. С това допринесохме за опазване в някаква степен на нашата родопска гора.

По време на състезанието бяхме конкуренти с ПГПЧЕ, сега твърдо заставаме зад тях. Получихме покана да пътуваме с тях за Брюксел. И там ще бъдем тяхна опора, тяхна подкрепа, ще викаме за тях. Ще им помагаме за подготовката.

Шефът на Регионалното управление на образованието в Смолян Иван Муцевски: Тези две училища имат много добра образователна среда

Току-що изготвихме списък, по който ще пристигнат 21 хиляди лева само от завоювани национални престижни лауреатски места за училища в Смолян и областта през тази година на олимпиади и конкурси. Училищата, които пресдтавляват уважаемите ученици тук, имат много добра образователна среда. И двете училища имат значим ръст тази година на резултатите, които скоро ще видите. Наистина значим ръст, с много повече шестици, с много по-висок резултат. Там ще има отново национални дипломи. Това, което те правят, е ново – опит от 10 години да се наложи в страната. Чудесно е, че евродепутатът подпомогна инициативата на учениците. Това е един чудесен пример за включване на повече ученици в този род състезания. В другото те са много добри.

Екипът на „Noetic“: Венелин Чакалов, Даниела Бадева, Надежда Андреева, Александър Чаушев, Виктор Василев, Алмира Камбурова, Мелиса Сандалова, Теодора Раданова, Християна Белева и ръководител Калинка Атанасова.

Екипът на „Родопи еко“: Антонина Пашова, Йоана Кариева, Мария Мелемова, Мартин Сантелов и ръководител Елмира Бонкалова – Косова.

 

Facebook Comments