След одобрението за 32 обекта, Златоград пуска още над 10 сгради за саниране от резерва

Преди дни МРРБ обяви, че близо 13 млн. лв. допълнително се отпускат от ОП „Региони в растеж“ за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната. Уточнено бе, че общините ще могат да кандидатстват с проекти към края на годината, като сумата може и да се увеличи, тъй като ще се направи актуализация на икономията от средства преди обявяването на поканата за проекти. И понеже Златоград е една от най-активните общини в усилията си да санира колкото се може повече сгради, Actualno.com разговаря по темата с кмета Мирослав Янчев.   

Г-н Янчев, стартираха нов прием за саниране по ОП „Региони в растеж“ със спестения ресурс, вие ще се възползвате ли?

Да, 13 млн. лева е свободният ресурс засега и след изиграване на обществените поръчки – тези, които са одобрени, ще се освободи още. Може би около 14-15 млн. ще е общата стойност на резерва. Ние ще се подготвим с всички обекти, които ни бяха отхвърлени. За всички тях имаме създадена документация по Закона за управление на етажната собственост. За тези обекти ще кандидатстваме със сигурност. Тук е въпросът, ако подадем нови обекти, трябва да преценим риска дали биха получили одобрение, за да не създаваме напразни надежди. Смятам, че в рамките на 3-4 месеца ще имаме яснота.

Ще се състезавате помежду си или за всяка община има отделен ресурс?

На конкурентен принцип ще е кандидатстването. Има 28 града, които могат да участват по тази мярка и ние ще бъдем един от тях.

А защо една част от проектите ви не получиха одобрение?

По различни причини, но не е от некачествени проекти. По-скоро една малка част от обектите бяха на прага на точките, които получиха.  И един или два от обектите като отпаднат, отпада цялото проектно предложение. Но това не е драма, както разбирате, отново имаме възможност да кандидатстваме. Не се отказваме, да знаете!

Имате ли други проекти, които очаквате да бъдат финансирани на този етап?

Да, един много важен проект, който ще стартираме, надявам се в ранните пролетни дни, е за колектор 1-А. Той играе важна роля, защото обхваща цял квартал. Дори този квартал, в който се намираме – Старият град, не е обхванат напълно. Част от канализацията се излива в реката. И ние искаме с изграждането на този колектор да обхванем целия квартал и почти на 80% от отпадните води на града да минават през пречиствателна станция.

Работим вече по изграждането на площада в село Долен. Стартирали сме процедура за избор на изпълнител. Кандидатстваме към Местната инициативна група за парка с площ за отдих и забавление на младите хора. Имаме намерение да го уширим значително. Искаме да реализираме два важни пътни участъка – за Аламовци – Златоград и Печинско – Страшимир – Боево. Надявам се от май-юни месец да стартираме изпълнение на 17 улици по Програмата за развитие на селските райони. Имаме и друг важен проект, свързан с почистването на атмосферния въздух и придаване на по-добър облик на града. Имаме 24 многофамилни къщи и 8 жилищни блока, които ще санираме по ОП „Региони в растеж“. Очакваме чрез реализирането на този проект да намалим разходите за енергия, за дърва за отопление и оттам – по-чист въздух. Със сигурност е доказано, че 60-70% е икономията за домакинствата, които са вече санирани. Досега сме обхванали с енергийна ефективност над 20 сгради в Златоград, санирани по различни програми. Седем сгради – по Националната програма за енергийна ефективност с много големи блокове, и 13 сгради със средства по ОП „Региони в растеж“, като 4 от тях са държавни – съд, прокуратура, полиция, Гранична полиция и Пожарната.

Интересни возила купувате по трансграничен проект, едното е АТВ, защо?

През 2015-та година изпаднахме в криза с доставката на храна и медикаменти. По време на голямото снежно бедствие през март месец се наложи да доставяме хранителни продукти и лекарства до откъснати населени места с високо проходима техника, която чакахме да ни я отпуснат от МВР – Смолян. Тогава се оказа, че общината е безсилна, защото не разполага с нужната техника. Сега сме обявили доставка на АТВ и високопроходим пожарен автомобил. Имаме предвидена също линейка, мамограф и друга медицинска техника, която е отново по българо-гръцки проект. Болницата е другият обект, за който успяхме да осигурим средства за енергийна ефективност. Тя винаги оставаше на заден план, защото не попада никъде като възможност да обезпечим финансиране за нея. По „Красива България“ вече печелим два проекта – единият беше за покрива, а сега ще сменяме дограмата на двете фасади. Болницата е една от институциите, които не можа да получи финансиране по оперативните програми поради това, че е търговско дружество. Единствената възможност беше или по Националния доверителен екофонд, или по „Красива България“. Сходна е ситуацията с термоминералната вода – никъде не се финансира такъв проект.

Изобщо има ли някакъв шанс за нея?

Има светлина в тунела. Аз съм оптимист и се надявам в близко време да направим следващата стъпка за финансиране. Досега имаме изграден сондаж, частични доставки за вътрешната топлопреносна мрежа. Надяваме се да получим одобрение. Работим, за да осигурим продължение на проекта, защото правителството вече е финансирало първата стъпка от интегрираното използване на минералната вода – сондажа. И съм убеден, че ще продължим и напред.

С правителствена помощ ли?

И с правителствена помощ, и с общинско участие, и с участие на министерства, надявам се.

Facebook Comments