Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолян пак е в челото с най-ниска престъпност

Смолян пак е с най-ниска престъпност в страната, това стана ясно от отчета на ст. комисар Николай Димиов – директор на ОДМВР в Смолян и началниците на отдели „Криминална полиция“, „Охранителна полиция“ и „Разследване“.

При среден коефициент 932 престъпления на 100 хил. жители за страната, в Смолянска област той е 412 престъпления на 100 хил.жители. Статистиката сочи спад на регистрираните престъпления за десетте месеца от началото на 2018 г. От 712 за същия период на миналата година, от началото на 2018-та те са 564, което е със 148 по-малко. Криминалните престъпления са намалели от 600 на 484, а икономическите от 112 на 80.
Традиционно високо се запазва нивото на разкриваемост на престъпленията 62,81%, при средна за страната 44,21%. Престъпленията срещу личността са 24, при 39 за същия период на миналата година. Регистрирани са едно убийство, един опит за убийство, едно блудство, телесните повреди са 17, няма извършени изнасилвания. С 9.5% е намалял броят на общоопасните престъпления, които от 304 за 2017 г. от началото на тази година са регистрирани 275, като процента разкриваемост е 78,18.

Приоритет в работата на ОДМВР – Смолян, са предотвратяването и разкриването на т.нар.наркопрестъпления – разпространение, държане, засяване и отглеждане на наркотични вещества. Двойно е увеличението на случаите на разпространение на наркотици – от 3 на 6, като по всички извършителите са установени.
Установени са и три случая на засяване и отглеждане, като за същия период на миналата година няма такива констатирани.

Престъпленията по транспортна също са във фокуса на работа на служителите от ОДМВР-Смолян. За десетте месеца на 2018г. те са 163 при 182 за 2017 г. увеличен е броят на ранените с девет (от 7 на 16), а загиналите са четирима, при шест за същия период на 2017 г. Установени са 85 случая при които водачи са управлявали автомобил след употреба на алкохол и 46 – след употреба на наркотични вещества. 11 са управлявали без да притежават свидетелство за управление на МПС или в срока на изтърпяване на наказание „Лишаване от правоуправление“.

Голяма част от усилията на служителите са насочени към противодействие на контрабандата – държане на акцизни стоки без бандерол, който се изисква по закон. 56 са констатираните случаи от началото на годината, при 69 за същия период на 2017 г. По 47 от тях са образувани административни преписки, а по останалите 9 – досъдебни производства.

Общо задържаните количества са 558 879 къса цигари (около 28 000 кутии), 88 кг тютюн за пушене и 915 литра алкохол. При един от случаите са задържани 55 мастербокса цигари на стойност 192 000 лв. Досъдебното производство, образувано по този случай, е приключено в рамките на около месец и материалите са изпратени в Окръжна прокуратура – Смолян, с мнение обвиняемите да бъдат предадени на съд.

От началото на годината до настоящия момент са обявени за издирване 95 лица, от които 57 за издирени. С мярка „Задържане под стража“ са обявени 6 лица, които са издирени. Те касаят случаи, при които осъдени се укриват от изтърпяване на наказания. 7 малолетни и непълнолетни са били обявени за издирване с мярка „Задържане“ по молба на близките им. Във всички случаи се касае за лица, избягали от дома си и след като са издирени, са предадени на семействата им. С мярка „Принудително довеждане“ са обявени 2 лица, които към момента не са установени. С мярка „Установяване на адрес“ са обявени 67 лица, от които 35 са издирени. Последните две категории са обявени от органите по разследването в рамките на висящи наказателни производства.

По линия на контрол на общоопасните средства, според полицейската статистика в ОДМВР – Смолян се водят 3860 лица, притежаващи огнестрелно оръжие. 6394 бр. единици огнестрелно оръжие се водят на отчет. 2993 лица са подали уведомление в съответната структура на МВР за притежаване на неогнестрелно оръжие.
Във връзка с противодействието на конвенционалната престъпност в изпълнение на указанията на Министерството на вътрешните работи в ОДМВР- Смолян е създадена организация за периодични посещения и организиране на приемни дни в населените места, различни от административните центрове на РУ. Срещите с граждани се провеждат от полицейски и младши-полицейски инспектори, началниците на РУ. Организирани са общо 4 325 приемни дни. Наред с това ежемесечно в ОДМВР се сформират мобилни екипи от служители, които посещават отделни населени места без постоянно полицейско присъствие. Извършват се обходи на населеното място, срещи и разговори с жителите, с кметовете за идентифициране и решаване на проблеми, касаещи местната сигурност и опазване на реда. За отчетния период мобилните екипи са посетили 65 населени места и са провери 335 срещи.

На проведения брифинг беше предоставена и информация относно състоянието на пътната безопасност в областта. Беше отчетено намаление на броя на ПТП-344 срещу 402 бр. и броя на убитите при ПТП-4 срещу 6,както и увеличение при броя на ранените граждани-99 срещу 90.

Особен акцент беше поставен върху цялостната превантивна дейност на служителите на ОДМВР, в това число различните инициативи спрямо подрастващите и младежите в училищна възраст, спрямо самотноживеещите и възрастни хора, както и превантивните инициативи, свързани с пътната безопасност. Коментиран беше въпросът за изпратените 363 бр. сигнални писма на основание чл.66 от ЗМВР до стопаните на пътищата в областта, както и връчените 274 бр. писмени разпореждания на основание чл.64 от ЗМВР.

Facebook Comments