Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолян с първа награда за прилагане на системите за финансово управление

Първа награда за прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) получи община Смолян в националния конкурс „Най-добра администрация“. Конкурсът е организиран от Стопанска академия „Д. А. Ценов“- Свищов. 

Освен отличието като първенец кметът на Смолян Николай Мелемов получи и статуетка с богинята на победата Нике. Наградите му бяха връчени от проф. д-р Георги Иванов – член на Сметната палата и зам.-ректор на Стопанската академия.

„Община Смолян е показала капацитета си в много направления, а сега и в контрола на местните финанси“, заяви проф. Иванов.

„Много съм удовлетворен. Община Смолян получи най-голямата награда. Администрацията, която ръководя, действително заслужава признанието като най-добра община по прилагането на системата за финансово управление и контрол. Опитваме се да работим по правилата в интерес на гражданите“, заяви кметът Мелемов. По думите му поради тази причина наградата е за хората в администрацията. „Моята заслуга е, че съм ги избрал и заставам зад тях във всяко едно добро начинание“, каза още той. 

„Няма как и аз да не съм доволна. А то е, защото най-после започна да се говори за община Смолян като община с финансова дисциплина. А има и градация на нещата. Нищо не е започнало от вчера. За пореден път годишният ни финансов отчет се приема от Сметната палата без забележки и без резерви. А проверки постоянно ни се правят. Наскоро общината отпадна от списъка за финансово оздравяване. Сега се доказа, че и системата ни за финансово управление и контрол е ефективна“, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова

„С тази награда финансовите експерти признават, че в община Смолян имаме експертиза и познания, въпреки че от опозицията в местния парламент непрекъснато повтарят обратното. На последното обществено обсъждане на бюджета точно това ни казаха в прав текст- че щом нямаме експертиза, трябвало да наемем външни хора да ни направят бюджет. Имаше и подмятане на призив за оставка към кмета Мелемов. А всичко, което се случва напоследък, доказва колко безпочвени са тези обвинения спрямо общинската администрация“, каза Аръчкова. 

Националният конкурс за „Най-добра администрация“ се провежда за трета поредна година. Той е част от инициатива на Стопанска академия. За трета поредна година се провежда и проучване, като в преходните две години то е било свързано с дейността на областните администрации. През тази година екипът на Стопанска академия е решил да се обърне към общините като нов обект на изследване.

Във форума взеха участие представители на Комисията по бюджет и финанси на НС, Сметната палата, Министерския съвет, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ към МФ, Агенция за държавна финансова инспекция, Управляващ орган на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и др.

 

Facebook Comments