Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ВАС реши: „ИСА 2000“ ще прави четирилентов път Пловдив-Асеновград

Фирма „ИСА 2000“ ЕООД на Юлиян Инджов ще изгради четирилентов път между Асеновград и Пловдив, реши окончателно Върховният административен съд (ВАС).

Жалба срещу избора на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изпълнител на обекта подаде консорциум „АПП Региони в растеж“, състоящ се от фирмите“Агромах“ и „Пътища Пловдив“. Първо Комисията за защита на конкуренцията отхвърли протеста на консорциума. За същото има вече и окончателно решение на ВАС.

19 212 512 лв. без ДДС е офертата, с която „ИСА 2000“ ЕООД спечели обекта при първоначално обявена прогнозна стойност 20 204 097 лв. без ДДС. Дружеството е било единствено, допуснато до отваряне на ценовите оферти.

На реконструкция и рехабилитация подлежи участък с дължина 10,290 километра. Сега  пътят е двулентов и трябва да стане четирилентов. Обектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“. 

10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен.

Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента пътят Пловдив-Асеновград има по една лента в двете посоки, но заради натоварения трафик при настоящата широчината на шосето често се правят изпреварвания и тежки катастрофи с жертви има почти всеки месец. По този път минават над 23 000 автомобила на денонощие. Трасето се ползва от пътуващите към Смолян, Кърджали и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. За в бъдеще ще се ползва за връзка към Ксанти през ГКПП „Елидже“. 

Пътят е второкласен, а проектната му скорост е от 50 до 100 км/час. Сегашните две пътни ленти ще се рехабилитират и ще се ползват в едната посока. Ще се изгради и ново ляво платно. Габаритите му ще са следните: разделителна ивица – 2.00 м; водещи ивици – 2 x 2 x 0.5 м; ленти за движение – 2 x 2 x 3.50 м; аварийна лента – 2 x 2 м; банкет – 2 x 1.25 м. Краят на участъка попада в регулацията на Асеновград.

Въпреки че има окончателно решение на ВАС за избора на строител, изпълнението на обекта не може да започне веднага. Трябва да се изчака и решението му за избор на консултант, което също се обжалва.

Facebook Comments