Смолян взема блестящия пример за борба с дрогата от Исландия

Шефовете на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Общинския център по наркотици в Смолян са ходили в Исландия специално да проучат блестящия опит на тази скандинавска страна в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици сред младите хора. Както е известно през последните 20 години изолираната малка държава направи реформа в здравеопазването и образованието си, която почти напълно изкорени употребата на тютюн, алкохол и наркотици сред учениците. Допреди да вземе мерки, Исландия е сред лидерите в Европа по дял на непълнолетните, употребяващи забранени субстанции и извършващи престъпления.

„Стратегията е вече изработена от РЗИ, днес я обсъждахме с всички областни структури, които имат отношение към проблема. Искаме тези знания, които те съвсем скоро са придобили и на базата на създадената от тях стратегия да започне изпълнение, а не да остане някакъв мъртъв документ. Обмисляме да обявим 2017 г. като година на категорично противопоставяне на употребата на наркотици. Идеята е да насочим максимално усилията ни към превенцията. Смятаме да стъпим на тази стратегия, която РЗИ направиха, на експертизата на Общинския център по наркотични вещества в Смолян, да преминем към работа с учителите, родителите, както и със самите деца“, заяви областният управител Недялко Славов.

До средата на февруари ще бъде разписан план за действие през цялата година с включени всички мерки и мероприятия, със съответното финансово обезпечение и конкретни отговорници за реализация.

Проведената днес среща е първа. На втората, когато държавните институции изчистят концепцията, ще поканят общините, защото те трябва да заделят средства от техните бюджети. Златоград вече задели за превенция от наркотици 10 000 лева за т. г.

„Анализът на полицията е, че е вече много късно,  когато проблемът стигне до тях. Те дори да отстранят някой от веригата, неговото място веднага се заема от друг. Освен това срещат проблем, когато някой трябва да свидетелства, защото ги е страх. Идеята е да се работи превантивно“, подчерта Славов.

Той е категоричен, че има нужда от координация на дейностите на областно ниво. „Институциите си взаимодействат, но има несъвършенства. Има лек абсурд, защото във всеки областен град се създава Общински център по наркотичните вещества и този център има ангажимент към цялата област, въпреки че в случая са подчинени на кмета на Смолян.

Отделно трябва да се дадат възможност на децата и младежите за личностна изява с цел да изразходват енергията си с музика, танци, спорт вместо с дрога.

„Сега разписваме и стратегията за личностно развитие. Според мен би трябвало да има интеграция между нея и стратегията за борба с наркотиците. Идеята идва от закона, че когато някое дете има специални дарби или изяви, да започне да се работи индивидуално, ако има дефицити – също индивидуално да се работи с него. Ако децата намират подходящо поприще, на което да се изявяват, техният интерес към наркотиците ще става все по-малък“, посочи областният управител.

Пак по подобие на Исландия от РЗИ миналата година са направили анкета сред 630 младежи на възраст между 13 и 16 години по проблема с употребата и зависимостите от психоактивни вещества, включително и наркотици сред младите хора в Смолян.

„Навлязохме дълбоко в темата и установихме, че сега е моментът да се започне превенция, защото смисълът на превенцията е да изкореним злото в самото начало. Мисля, че сега е моментът, защото започва да се установява, че има по-сериозна употреба, разпространение и интерес сред младите. Освен това има и обществена нагласа за значимостта на проблема. Обществеността е информирана, че се употребяват наркотици. В последно време е изнесена значителна информация, много се говори и тези два фактора ни дават основание да смятаме, че моментът е подходящ активно да се работи по превенцията“, заяви преди седмица на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на Районната здравна инспекция.

Два сериозни проблема са фиксирани при анкетата. Първо, че започват твърде рано да приемат наркотици, още на 13 години, а това е опасно, защото то рефлектира върху последващото поведение на младите хора към другите психоактивни вещества. И второ, има лесен достъп до дрогата и другите психоактивни вещества, като тук включват цигарите и алкохола.

„Това беше в основата при изграждането на стратегията за превантивна дейност, която стана възможна с усилията на всички институции, имащи отношение по проблема в нашата област“, обясни д-р Кубатева. Изводът и на експертите от РЗИ е, че липсва координация между институциите.

През месец декември е било направено ново проучване, за да си изяснят още по-добре картината. Целта била да анкетират всички деветокласници в област Смолян. На практика са били анкетирани 97% от тях. Тепърва предстои да анализират резултатите от анкетата в РЗИ и смятат да ги предоставят на всяка от десетте общини.

Четири са основните фактори, в които ще се разглежда проблемът – семейство, училище, развлечения, социална среда.

Според изводите на запознати колкото в дадения район е по-силно влиянието на религията, толкова по-рядко се употребяват наркотици и др. упойващи вещества. Пример за такива общини са Рудозем и Мадан.

А ето как Исландия реши проблема с наркотиците:  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/27/2907553_kak_islandiia_reshi_problema_s_alkohola_i_narkoticite/

Facebook Comments