Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолянска област е първенец с най-малко отпаднали деца от образованието

Вчера на заседание на Националното координационно звено за обхващане на отпадналите от образователната сфера деца са били оповестени резултатите на национално ниво в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Над 24 хиляди деца са присъединени към образователнта система, което многократно надхвърля очакванията, а Смолянска област бе посочена като първенец и най-добър пример, съобщи областният управител Недялко Славов.

Механъзмът предвижда различни екипи на територията на цялата област да достигат до всяко дете, което не е обхванато от образованието.

В Смолянска област екипите се състоят от 256 души – представители на общини, на РУО,на АСП, МВР, училища, детски градини, общественици.

Работата им включва физическо посещение на адрес и в рамките на тази година са били установени 1100 деца извън образователната система системата.

„908 от тези деца, или за съжаление 85% от тях, са ученици извън територията на България. 70 от тях са присъединени и това е около 4%. 50 остават незаписани. От тях 33 не желаят да продължат образованието си. Това са деца над 16 години и имат право на личен избор дали желаят да се образоват. По здравословни причини 13 деца не могат да посещават редовно училище. Други 4 са принудени да изберат друга форма на обучение. На практика ние сме достигнали до абсолютно всички отпаднали деца в областта, до всички адреси и това са резултатите. Можем да отчетем че на 100% е свършена работата в Смолянска област“, посочи Славов.

Смолянска област е била отличена и за добро взаимодействие между институциите.

„Образованието беше определен като приоритет на това правителство и тези усилия ще дадат резултат след 10 години, но тази инвестиция е дългосрочна“, допълни областният управител.

Facebook Comments