Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Справедлив протест за срутището между Смолян и Мадан, макар свикан от тролове

Протест на основателно гневни родопчани се състоя днес до срутището по пътя между Смолян и Мадан. Макар свикан от тролове във Фейсбук, напълно реални хора дойдоха да покажат недоволството си от дългото разтакаване на институциите. Жители на двата града и селата между тях негодуват, че не се работи по обекта от март месец насам. С телата си препречиха движението в двете посоки за около час.

Местните хора се гневят, защото не остава много време до зимата, а тогава новоизграденият обходен път през Влахово няма да може да се ползва, защото е ужасно стръмен и тесен. Те не повярваха на областния управител, че по пукнатините над срутените скали са слагани геомембрани, които пречат на повърхностните води да проникнат навътре и са предпазили ската от по-нататъшно срутване в дъждовете.

Месец май 2018 г.

Едното платно по главния път до скалната маса е годно за преминаване, но е препречено с огромен камък. Има и знаци за забранено преминаване. Вижда се обаче, че този камък е системно преместван, за да се осигури специална възможност на някой да мине и да не заобикаля през Влахово. И след това се връща обратно на мястото му. Асфалтът там е разровен.

„Новият път е опасен, по него падат много камъни, има огромни наклони. Той крие рискове и стават постоянно катастрофи. Ако стане на него голяма трагедия, кой ще поеме отговорност?! Плащаме винетки и пътни данъци, къде отиват нашите пари, че 5 месеца не може да се разчисти това свлачище. Разходите ни за гориво и време са двойно повече“, казват недоволните. 

Представители на транспортни фирми заявиха, че през срутището минават камиони на Инджов, който има наблизо асфалтова база, а за другите е забранено. Те твърдят, че работници на строителния предприемач местели огромния камък и преминавали под срутището, докато другите търпят загуби с обходни трасета и правят двойни разходи.

„Няма нормална държава пет месеца да не пипне едно свлачище на международен път. В същото време някои си махат камъка, който е сложен да препречва пътя. Всички други обикаляме. Знаците трябва да са валидни за всеки, защо тях не ги глобяват!?“, ядосват се протестиращите.

Областният управител на Смолян Недялко Славов застана пред протестиращите още в 8 часа сутринта заедно с шефката на Областното пътно управление инж. Костадинка Миланова.

Той обясни, че ангажиментът на държавата, на Агенция „Пътна инфраструктура“, е пътят да бъде пуснат до 15 септември.

„Обходният път е вариант само за лятото. Никой не го разглежда този вариант за зимата“, подчерта той и призова да не се подценява това свлачище. 

Според хората обаче укрепването му и пускането на пътя е могло да стане за седмици или месец. Бавенето според тях е с цел едни хора да вземат едни пари.

Те смятат, че с дадените за обходния път 2 милиона и половина е можело да се разчисти участъкът. „Пет месеца не мръдна нито един камък. Стига с тия палячовщини, вземете се в ръце!“, призоваха те.
„Укрепването на свлачището ще бъде на два етапа. Първият е този, който предвижда замрежване и пускане на пътя. Замрежване означава основно анкериране и монтиране на високоякостна мрежа, която се чака да се достави от Швейцария. Тя позволява на 1 кв. метър десетки тонове да се задържат. Второ, свлачището не е мръднало през тези два месеца, дори при тези обилни валежи, защото горе, на пукнатините има положена мембрана, която не позволява на водата да влиза в пукнатините“, посочи областният управител.

Той допълни, че в средата на август предстои полагането на тази мрежа. Дотогава ще се почне анкерирането. А трайното укрепване на свлачището – с подпорни стени, с пилоти, предстои да бъде извършено след провеждане на обществените поръчки. Дейностите се разделят на две – аварийно възстановяване, което предвижда възстановяването на терена – това ще се случи тази година и пътят ще бъде пуснат до есента. А трайното укрепване вероятно ще е през следващата година“, посочи Славов.

„Как може да се допусне такова разхищаване на пари, което обяснявате? Аз ви казвам, че за тези 2,5 млн. лв., с които направихте пътя, щеше да стане мост и това свлачище щеше да се заобиколи. А сега ще дадете едни пари и догодина това свлачище пак  ще падне“, бе репликата на протестиращ.

Родопчанка изказа мнение, че по свлачището не се работи, „защото в този регион – от Смолян до Мадан сме българо-мохамедани и се налага дискриминация. Ако бяха населени места с чисто християнско население, пътят за 24 часа щеше да е отворен“.

Славов обясни, че специалистите са препоръчали този вариант със замрежването, но хората са убедени, че по-бързо и по-евтино е щяло да  стане със зациментирване на пукнатините и че този вариант бил препоръчан от специалистите, за да се вземат повече пари.

Превозвачи казаха, че обикалят по света и са виждали в други държави как за броени дни се справят и с по-големи свлачища.

Хората поискаха от областния управител още днес да се разпореди така, че да се преустанови напълно преминаването на абсолютно всички превозни средства под свлачището, за да е справедливо. Не за някои да може, за други – не.

Те се заканиха, че ако до две седмици не видят багери и трактори на обекта, няма да търпят повече.

Facebook Comments