Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолянската РЗИ с писмо до министрите Дончев и Горанов

В понеделник служители на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян ще излязат в обедната си почивка на символичен протест срещу ниските заплати в структурата. Те ще подкрепят исканията, които ще бъдат поставени същия ден от инициативни групи на здравните инспекции в страната в МЗ и Министерски съвет, съобщи пресаташето на инспекцията Светла Стефанова.

В специално обръщение до вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов служителите на РЗИ в Смолян настояват за промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Текстът на писмото е подкрепен от служителите на 20 инспекции в страната, заяви Стефанова.

„Липсата на финансов ресурс за заплати в системата  от 2012 година до февруари 2018 година доведоха до това  около 50% от служителите в нашата система да са на минимална работна заплата или малко над нея. Държавни служители с образование, квалификации и ценз. Не желаем трудът ни е да е приравнен с този на хората с основно и по-ниско образование и без квалификация“, сочат в писмото си те.

Служителите допълват, че поради ограничените бюджетни средства за разходи за заплати в системата на РЗИ (а и в други структури на различно подчинение)  е установена тенденция най-късно постъпилите на работа служители да вземат по-високи заплати, поради повишената минимална работна заплата за страната.

„На практика, заради сега действащите нормативни и поднормативни актове, дългогодишни служители получават значително по-ниско трудово възнаграждение от новопостъпилите“, пишат от Смолян.

Те считат, че сегашната система за заплащане не само, че не допринася за осигуряване на равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд, но и не мотивира служителите поради финансовите ограничения и пожелателния характер на текстовете за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Според тях сега действащата нормативна уредба създава предпоставка за субективизъм и увеличаващи се диспропорции в заплащането.

По думите на Стефанова обещаното при предишния им протест 18% увеличение нямало как да се случи, защото се обоснова именно на тази наредба.

„За да съм обективна, ще кажа, че от 2012 г. до2017 г. вкл., заплатите в системата останаха „замразени“ заради липса на финансов ресурс. Парите, които ни дадоха за тази година са благодарение на д-р Даниела Дариткова (депутат, председател на здравната комисия в НС –б.а.). След като беше запозната с проблема, между първо и второ четене на бюджета за 2018г. на МЗ тя предложи прехвърляне на средствата за капиталови разходи към заплати на РЗИ и още 3 институции“, обясни пресаташето на РЗИ в Смолян.

Автор: Анита Чолакова, Actualno.com

Facebook Comments