Снайперист от Смолян: За да уцелиш мишената, трябва да си 100% съсредоточен

Три дълбоки вдишвания успокояват сърдечния тонус, на четвъртото вече тялото е абсолютно спокойно и си готов да произведеш изстрел, независимо какво се е случило преди това. За да успееш да уцелиш мишената, трябва да се изолираш изцяло от другия си живот. Мозъкът е абсолютно спокоен,  не протича никаква мисъл. Абстрахиран си от абсолютно всичко и на 100% съсредоточен, казва ефрейтор Светлозар Палчев от 101-ви алпийски полк.

Той е на 31 години, от Смолян е и от 10 години стреля със снайпер. Казва, че съдбата го е повела към тази професия, не е била детската му мечта. Според него най-важното за един снайперист е да изпълни задачата си, без значение какво ще му коства това.

Тази седмица той заедно с деветима негови колеги от полка, както и още 10 военни от Тексас – САЩ, провеждат съвместно обучение за снайперисти в Смолян.

Днес за учението бяха подготвени три центъра, на които военните показаха уменията на снайперистите от двете партньорски държави.

 „Демонстрирахме лично оборудване, маскировка и упражнение за памет. Показана бе стрелба по двойки с коригиране на огъня и как след изпълнение на военна задача в сграда снайперистите се спускат от нея по способа алпийски рапел и заемат нови позиции с реална стрелба“, обясни капитан Светослав Колев – командир на Пета алпийска рота, който със заповед на шефа на Сухопътни войски е назначен за ръководител на курса.

„Целта на учението е нашите и българските снайперисти да можем да се изправим срещу всяка заплаха заедно, при всякакви обстоятелства“, каза капитан Калвин – командир на първа кавалерийска дивизия в Тексас. Той заяви, че са много топло посрещнати, чувстват се добре в Смолян и им е много приятно, само снегът ги затруднява, тъй като в Тексас е много топло.

По думите на полковник Димитър Кацаров – командир на 101 алпийски полк в Смолян, Родопите са отлично място за подготовка, защото снайперистът трябва да бъде добре маскиран и незабележим.

„Планината предоставя чудесни възможности за изпълнение на тези тактически задачи, за да може той да се придвижва по местността, да изпълнява задачи и да се оттегля незабелязано след изпълнението им“, посочи Кацаров и обясни, че част подръчните средства, които използват за изработка на гилитата (маскировъчно облекло – б.р.), са взети от местността и са съобразени с нея. Някои от снайперистите изготвят сами костюмите си, други пък си поръчват от сайтове, за да са добре маскирани.

„Един снайперист трябва да притежава комплекс от качества, за да може да отговори на големите изисквания, които ние предявяваме към тях. Най-важните са отлична физическа и теоретична подготовка и перфектно владеене на оръжието. Аз се радвам, че ние имаме много подготвени и сериозно мотивирани момчета. Те буквално горят в тази професия. Доста от тях получават полагащото им се развитие, като заемат по-високи позиции. В момента имаме доста снайперисти, които са командири на отделение и за нас ценното е, че те отлично ръководят дейността на снайперистите, които са им подчинени“, каза още полк. Кацаров.

Окомплектовката на полка в Смолян е над 90% за тази длъжност.

„Като цяло комплектоването на полка е много добро. С конкурсите нямаме проблем. Има достатъчно желаещи да влизат в армията. Миналата година назначихме 40 военнослужещи, по-миналата – 80. Сега стартира конкурс за набиране на граждански лиза за военна служба. Със заповед на министъра на отбраната за Смолян има определени 10 места. Само в първия ден от обявяването на конкурса 9 лица са подали документи за кандидатстване за войници, а срокът е до 10 март“, допълни той.

На въпрос как може да издържат дълго време в студа – неподвижни и измръзнали, полк. Кацаров отговори, че момчетата са професионалисти и знаят как да се обличат. „Те знаят, че трябва да са с термо бельо, с леки, скъпи, но топли дрехи, за да имат свобода на движенията. Един снайперист може цял час да стои на една позиция без да мръдне и да изпълни задачата си“, категоричен е командирът.