Старец иска обезщетение за репресия през комунизма, лежал в затвора за подкуп

Подкуп от 90 лева, даден на лекар да обреже детето му, станал причина за родопчанин да лежи в затвора през времето на комунизма. В ново време рудоземчанинът смята, че му се полага обезщетение за репресия по политически и религиозни причини. И в продължение на осем години води битка с институциите, за да го получи.

Подал искане до областния управител да му изплатят полагащата му се сума като обезщетение за репресия, но оттам последвал отказ. Причината е, че той е лежал в затвора за подкуп, а не защото по религиозни причини е дал пари на лекар да обреже детето му.

Сагата започва още през 2008 г. Тогава Фахри К. депозирал искане да му се плати обезщетение съгласно Закона за политическа и гражданска реабилитация и репресирани лица. Основанието му било „политическа репресия“.

През 1993 г. комисията към областния управител, която бе специално назначена да определя право или отказ да се изплатят претендираните суми за репресия, отхвърлила искането на дядото. Тя не признала, че той е политически репресиран чрез лишаване от свобода за срок от 10 месеца.

Присъдата на човека е била издадена през 1980 г. С нея той е признат за виновен, че през лятото на 1978 г. е дал на лекар сумата от 90 лева като подкуп. Изтърпял наказанието си до 1 юли 1981 г. Докторът също бил осъден.

През 2011 г. рудоземчанинът подал декларация в областната управа, че до тогава нито той, нито наследниците му са получавали обезщетение. От Държавния архив удостоверили, че при тях няма данни за изселване с административен акт по политически причини и съответно изплатено обезщетение. Изпратено било искането му и до Централната комисия, създадена по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица за становище, но оттам получили информация, че това е от компетентността само на съда.

Със заповед от октомври месец тази година областният управител Недялко Славов отново отхвърля молбата на рудоземчанина. „Не се установява изтърпяна репресия по политически, религиозни или във връзка с произхода причини, за която законът предвижда изплащане на еднократно обезщетение“, е посочено в заповедта на Славов.

Становището на съда след проучване на фактите е, че не е основателно възражението на адвоката на ищеца, че наложената му присъда, изтърпяна в затвор, е била по политически, религиозни и свързани с произхода му причини.

„Съгласно мотивите на съдебния състав за постановяването на присъдата, жалбоподателят е осъден за подкуп. Той не е осъден за религиозните си убеждения и извършеното обрязване на детето му от д-р Б., а е осъден за извършеното от него действие по даването в дар на сумата от 90 лева на д-р Б. загдето е нарушил служебните си задължения – обрязване на детето на жалбоподателя К. извън лечебно заведение“, е посочил съдът като аргумент да отхвърли жалбата на дядото от Рудозем.

Facebook Comments