Сто дена и новият 4-километров обход на Смолян е готов

За сто дни е изпълнен новият 4-километров обход на Смолян, стана ясно днес на церемонията, състояла се за пускане на движението по него. Обектът няма издаден акт 16, защото ще има довършителни работи около платната за движение, но автомобилите ще могат да минават.

Официалното събитие се състоя на новото кръгово кръстовище при „Бункера“ в кв. Райково на Смолян в присъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, народният представител д-р Даниела Дариткова, евродепутатът Владимир Уручев. 

Инвестицията в участъка е на стойност 28 млн. лева, а обектът е с изключителна сложност – три кръгови кръстовища, много мостове, тунел и десетки подпорни и укрепителни стени. Средствата са осигурени от програма „Транзитни пътища V“, възложител на обекта е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнител – фирма „ИСА 2000“.

 „20 години нямаше плувен басейн, вече има. Спортната зала 40 г. не беше ремонтирана, вече е ремонтирана. Изградихме многофункционална спортна площадка. През изминалите години санирахме 15 блока. Тази година санираме 28, а за догодина са 60. Без помощта на правителството това нямаше как да се случи. Имахме 4 бедствия през последните години. На едно от тях преди година и половина с г-жа Павлова си говорихме за Главната пътна комуникация и ние даже не вярвахме, че това ще се случи. Но пътят е факт“, подчерта пред събралото се множество кметът Николай Мелемов. 

Той обобщи, че община Смолян не е голяма като население, но е много специфична – с 86 населени места и 486 км общинска пътна мрежа. А преди две седмици правителството отпусна 2,5 млн. за ремонт на тези пътища.

Мелемов допълни, че предстои да се изпълнят инфраструктурни проекти за още 21 млн. лева, с които ще се изгради спортна зала в Райково, ще се рехабилитират улици, ще се изградят жилища за социално слаби. „Предстои да изпълним воден цикъл за 70 млн., но за да се случи всичко това, трябва да има стабилност в държавата и доверие от Европа“, каза градоначалникът. 

По думите на областния управител Недялко Славов новият обход на Смолян е своеобразен коледен подарък за местните жители. „Той е в полза и на хората, и на бизнеса. Той ще осигури на жителите на Смолян тишина и спокойствие, тъй като ще изведе трафика от града. На този път разчитаме да поеме трафика и към бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти. Той издига транспортния достъп на областта на едно друго, съвсем различно, много по-добро ниво“, изтъкна Славов.

„Днес се пускат за движение последните 4 км от общо 120 км, които успяхме да рехабилитираме в област Смолян през двете години от втория мандат на кабинета Борисов, за което инвестирахме 130 млн. лв. Област Смолян е уникална с това, че до тук няма жп линия, има само пътища, затова те са носител на поминъка, на възможността за хората да пътуват, да работят, възможност да се развива туризма“, заяви министър Павлова. По думите й тези 4 км са знакови, защото участъкът е започнат през 70-те години на миналия век и недовършени.

„Изцяло реновирахме и завършихме ремонта на пътя на участъка от Асеновград до Смолян, като инвестицията в участъка с дължина 50 км е за над 60 млн. лв. от бюджета и съфинансиране от Европейска инвестиционна банка. В момента това е най-безопасният участък през деня и през нощта, защото на него вложихме най-новите технологии, осигурихме най-осветените тунели, монтирахме двойни мантинели и такива за мотористи, интелигентни знаци, които променят своето наименование в зависимост от ситуацията“, обясни министър Павлова. Тя отчете, че е завършен и друг важен участък в областта – от Смолян до Стойките през Пампорово и Превала, а също така е изграден пътят Рудозем-Смилян, в които са инвестирани 27 млн. лв. 

Новоизграденият участък с дължина 3,65 км от обходния път на Смолян започва от митницата в кв. „Устово“ и завършва при местността Бункера на кв. „Райково“. Със строителството на пътната отсечка се осигурява връзка на път II-86 Асеновград – Смолян и път III-866 Смолян – Рудозем като се избягва преминаването през кв.  Устово.

Изграждането на обходния път започва в периода 1988-2004 г. и е преустановено поради липсата на средства. В момента в експлоатация е 4,8-километров участък между кварталите Смолян и Райково. През ноември м. г. Управителният съвет на АПИ включи изградения сега участък към лот 14 на „Транзитни пътища V“. По проекта е доизграден тунелът в квартал „Устово“ с дължина 421 м, който е с две платна по 3,75 м и два тротоара, както и LED осветление. Рехабилитирани са 990 м от съществуващия път. Построени са 5 моста – над реките Бяла и Черна. Чрез три кръгови кръстовища се осигурява безопасната връзка с основни пътни артерии в областния град. Едното кръстовище е при пътен възел „Юг“, второто е при пресичането с път III-868 Смолян – Рудозем, а с третото кръстовище се осигурява връзката на обходния път на Смолян с ул. „Тракия“ в квартал „Райково“. По проекта са изградени още подпорни, укрепителни и облицовъчни стени. 

„Днес  е един хубав празник – Игнажден, а и както казва нашата Библия: „Няма добро ненаказано“. От това, което чух, си заслужаваме това, което ни се случва. Благодаря на районния мюфтия на Смолян, той ми е подготвил да ви прочета какво пише в Корана, 20 глава, 53 строфа.: „Той е който строи земята да е постеля за вас и прокара там пътища за вас“. Не знам в Библията пише ли нещо за пътищата. В Корана го пише“, рече Борисов.

„Хора много преди нас са преценили, че там, където има пътища, има бизнес, има растеж. И благодарение на борбата с корупцията и контрабандата близо 4 млрд. лева за 2 години са повече в бюджета. Затова още от Тодорживково време този път стои тук, защото всичко се прави с пари. Така че тези милиони, които дойдоха в Смолян, са от работата на хората, които събират парите. От политическата воля да ги събират. Аз истински ще бъда щастлив и занапред да ги събират“, заяви премиерът Борисов. 

Тъй като преди това Борисов беше чул благодарностите на кмета и областния управител на Смолян за това, че с негова подкрепа са изградени над 120 км. пътища в областта, отбеляза емоционално, че битката тепърва предстои. „Ако мислите, че така ще се дадем на празните им приказки и обещания?! От Тодорживково време стои този път – защо сега се направи?! Защо не ги асфалтираха те?! Сега минах от Асеновград до тук – красота, картичка! Защо не го направиха те? Тук е Дончо Атанасов – стар комунист, шефът на АПИ, така са строили пътя Смолян-Асеновград, че не отговаря на никакви строителни норми – вертикални стени, свлачища. Колко пари дадохме – 10 млн. да оправим свлачищата. Отидохме да поправим тунелите на Витиня. Знаете ли как ги бяха строили – торби от цимент замазани! И те имат приказка да ни говорят!“, посочи министър-председателят. 

Той допълни, че за четирилентовия път Пловдив-Асеновград са заложени 20 млн. лева и има определен изпълнител, но върви обжалване, иначе сега щеше да се строи и този участък.

Асфалтирането на последното кръгово кръстовище при митницата в Устово не беше приключило в ранния следобед, но шефът на АПИ даде дума, че до 17 часа днес всичко ще е готово и ще махнат забранителните знаци.

Facebook Comments