Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Златоград и Баните – последни от 10-те, с подкрепа от държавата

Златоград и Баните – последни от десетте общини на област Смолян, получиха финансова подкрепа от правителството. С решение на Министерския съвет от днес в банковата сметка на Златоград ще постъпят 600 000 лева за ремонт на улици в общината. Баните получава 500 000 лв. за реконструкция, паркоустройство и благоустройство на пешеходна зона, площадно и парково пространство.

„Обектите са ни доста много. Имаме изготвен списък за капиталови ремонти, но е одобрена половината от сумата, която поискахме. Намеренията са ни да подобрим инфраструктурата на общината изцяло“, заяви кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той посочи, че ще разходват средствата по приоритет.

„Големият проблем е, че сме кандидатствали с проекти пред Програмата за развитие на селските райони. Част от улиците са включени за финансиране. Не са ни достигнали обаче точките, за да ни разгледат предложението заради нови критерии и смятам да обжалвам решението.  Ще се наложи малко да изчакаме как там ще се развият нещата, за да знаем кои улици да ремонтираме. Още повече, че през зимата не може да се работи, но през това време ще подготвим обществените поръчки и ще започнем с най-належащите ремонти“, допълни Янчев.

С допълнително гласуваните днес средства 10-те общини от Смолянска област получиха допълнителни трансфери от правителството на обща стойност над 13 млн. лева, които се равняват на един голям инфраструктурен обект.

2,5 млн. лева получи община Девин за ремонт на тръбопровода за минерална вода от Беденски бани до града. 158 000 лева са за изграждане на многофункционална спортна площадка в Гьоврен.  Борино веднъж получи 400 000 лв. за благоустрояване на площадите в Ягодина и Буйново, за спортни и детски площадки в Борино. Отделно има 490 000 лв. за площадно-парково пространство в Борино.

Доспат веднъж получи трансфер от 962 000 лева за ремонт на средното училище, а после още 2 млн. лв. за ремонт на улици и пътища.

За ремонт на улици и пътища Чепеларе получи 500 000 лева, Смолян 2 780 000 лв., Рудозем – 445 000 лв.

На община Мадан й преведоха веднъж 636 000 лв. за реконструкция на ВиК и улична мрежа кв. Шаренка и за рехабилитация на ул. „Родопи“ в Средногорци. След това постъпиха още 250 000 лв. за сондажно и хидрогеоложко проучване. Същата сума – 250 000 лв., и със същата цел – сондаж за минерална вода, постъпи и по бюджета на община Рудозем.

За Неделино бе одобрена сумата от 522 000 лв. за мост над река Неделинска, а 420 000 лв. бяха предназначени за доизграждане на ул. „Напредък“.

Извън посочените суми четири общини от нашата област получиха 2 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за разплащане на направени по време на бедствията разходи.

Facebook Comments