Тестват откритата минерална вода в Мадан

„Успешно приключи проучвателният сондаж за находище на минерална вода в махала „Яновска” на Мадан.

Вече започна и опитното водочерпене за анализи на водата, съобщи кметът на Мадан Фахри Молаисенов.

Предстои да се измерят постоянният дебит и всички останали показатели на водата като химичен анализ, температурата и т.н.

„След като са готови окончателните резултати от изследванията и ако стойностите са добри, ще се предприемат следващите стъпки по регистрирането на находището и неговата експлоатация“, добави той.  
„Проучвателният сондаж в махала Яновска на Мадан е с дълбочина 600 метра. Започваме изпитания на сондажа. Сега провеждаме ерлифт за прочистване на водата след строителството на сондажа. Днес инсталираме една дълбоко потопена помпа, с която в продължение на около един месец ще проведем водочерпене. На базата на резултатите от него ще установим няколко много важни факта – какво е количеството на водата, какви ще бъдат качествата й, за какви цели тя ще може да се ползва –балнеология, спорт или бутилиране“, заяви проф. д-р инж. Павел Пенчев.

Той е председател на УС на Българска асоциация по подземни води, професор по хидрология в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София. Автор е на „Доклад за оценка на хидротермалния потенциал и избор на перспективни участъци за търсене на минерални води в територията на община Мадан“.

Според професора засега резултатите са много обнадеждаващи, но окончателно могат да се произнесат когато приключи продължителното водочерпене. „Това е един специализиран хидрогеоложки тест, с който ние установяваме възможностите на системата да продуцира минерални води за един дълъг период от време. След около месец и половина, два, когато приключим всички тестове, ще стане ясно каква е ситуацията и какви  стъпки евентуално ще може да предприеме общината за преоборудване на това съоръжение като експлоатационно. Въпрос на решение на общината е как ще ползва това съоръжение за в бъдеще“, обясни той. Ученият уточни, че електропроводността на водата е близо 300 микро сименса и най-вероятно ще се покачи, „но това е една много добра вода – прясна, не с голяма минерализация, няма да е с тежки компоненти, от които хората се плашат“. 

Проф. Пенчев посочи, че за първи път в България провеждат проучвателен хидрогеоложки сондаж с вертикална част и след това наклонен – така, че да се пресекат разломните зони, които в случая са проводници на подобни води. „Това е много сложна технология, за първи път се прави в България и за наше щастие – успешна“, добави той.

Обясни обаче, че водата, която блика от сондажа не е „истинската“, че с нея се прочиства самият сондаж. „Истинската“ вода е от помпата. 

„Вече инсталирахме помпата за продължителното опитно експлоатационно водочерпене на сондажа в Яновска. Когато приключим теста, ще знаем какви са възможностите и потенциала на този хубав район да се направи експлоатационно съоръжение с минерална вода. Помпата още доста време трябва да поработи, за да се стабилизира съставът, дебитът, показателите на водата. И тогава вече ще знаем всички параметри за проектиране на един бъдещ експлоатационен сондаж в този район“, обобщи проф. Пенчев.

Facebook Comments