Трупът, открит вчера край Смолян, е на удушен 40-годишен мъж

Трупът, открит вчера край Смолян, е на удушен 40-годишен мъж. Лицето му е нахапано от диви животни и заради настъпилите трупни разложения не може да се идентифицира чрез лицево разпознаване, съобщи зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов пред журналисти.

По сигнал на гражданин вчера около обяд бе установен труп на мъж около 40 години в гориста местност „Пещерско бърце“ край Смолян, близо до разклона за селата Турян и Пещера. Убитият бил покрит с клони от дървета.

При първоначалния оглед не са били открити следи от насилие. При повторния оглед в отделението по съдебна медицина на МБАЛ – Смолян, също не са установени следи от насилие. Назначена е по делото тройна съдебно-медицинска експертиза.

„При извършената аутопсия вещите лица установяват причината за смъртта. Това, което те са открили, е счупване на подезичната кост. Причината за смъртта е асфикция или задушаване. Вещите лица установяват, че причината е насилствена смърт“, обобщи Симов.

Досъдебното производство е за умишлено убийство.

Той съобщи, че са снети са пръстови отпечатъци от починалия и е назначена дактилоскопна експертиза. „На този етап не може да бъде извършено лицево разпознаване, тъй като в резултат на престояването в гористата местност е имало нахапване от диви животни по главата и впоследствие  от настъпилите трупни разложения не е възможно да се направи идентификация на трупа с лицево разпознаване. Имаме насоки и работим, изчакваме да ни дадат резултатите от дактилоскопната експертиза. Ако тя не даде резултат, ще пристъпим към ДНК-експертиза за установяване самоличността на пострадалия“, допълни зам.-окръжният прокурор.

Към момента са разпитани свидетели. Разпитите продължават и към момента. Извършено е претърсване и изземване от помещение в гр. Смолян. Предстои извършването на други претърсвания в други населени места.

Според вещите лица се касае за труп, престоял около 15-20 дни.

„Продължават оперативно-издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия както за установяване самоличността на лицето, така и на евентуалните извършители. През последните няколко дни не е обявено изчезнало лице на територията на областната дирекция на Смолян. Ще се направят справки в базата данни на територията на цялата страна. Работим по всякакви версии, не изключваме никоя“, съобщи главен инспектор Костадин Бундов – началник на РУ – Смолян.

Той допълни, че е сформиран е екип от разследващи полицаи, които съвместно с оперативните работници продължават разследването.

Facebook Comments