Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ученици от Чепеларе за шести път на състезание с електромобил

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще отбележи своето шесто участие в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантливите ученици ще се опитат да изминат най-дълго разстояние в категорията „Прототип“, задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през м. юли.

Най-младите български представители са започнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017.

Тази година автомобилът е с изцяло променена визия с иновативна аеродинамична форма, която е плод на идеи, генерирани от ученици от 9 и 10 клас.

Направени са много подобрения, сред които е добавената телеметрична система. Тя измерва препоръчителната скорост и време, с които трябва да се измине всеки участък от пистата.

Благодарение на самостоятелно разработения от отбора 4-инчов дисплей пилотът ще може да следи напрежението, консумацията на ток, както и показателите на телеметричната система.

Електромобилът е по-дълъг с 20 см, но въпреки това е oлекотен и тежи 40 кг – с 10 кг по-малко от миналата година. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е черна кутия, чрез която след приключване на състезанието ще могат да се анализират данните за по-добра оценка на силните и слабите страни на колата.

„Категорията, в която участваме – „Прототип“, задвижван с електрическа батерия, е една от най-конкурентните, но вярваме, че ще постигнем целта си да бъдем сред първите 10 европейски отбора и да развием скорост от 400 км/ч. Благодаря на Shell за предоставената възможност и за подкрепата през всички тези години,“ отбеляза ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

„Най-младите български участници вече са натрупали достатъчно опит, знания и кураж през годините, които ги мотивират да проектират изцяло подобрен автомобил. Вярвам, че техните усилия ще се увенчаят с успех и те ще достигнат целта си да се класират сред първите 10 европейски отбора в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе представя усъвършенстван и по-ефективен автомобил, а именно това е целта на състезанието и техният труд се забелязва от журито“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде представен на специална церемония на 7 юни в София заедно с колите на другите български участници.

Facebook Comments