В Мадан сведоха глави пред паметта на загинали миньори

Вчера представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и ръководството на „Горубсо Мадан” поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при трудова злопулука работници в Мадан.

Миньори от синдиката заедно с инж. Сергей Атанасов – изпълнителен директор на „Горубсо -Мадан“ АД, запазиха минута мълчание в памет на загинали свои колеги.

25-ти април се  отбелязва ежегодно по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите като „Световен ден за безопасност и здраве при работа”.

Синдикалистите от цял свят заявяват: „Помним мъртвите и ще се борим за живите”. За Конфедерацията на независимите синдикати в България е традиция в този ден да изрази своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и безопасни работни места за българските работници и служители.

По данни на НОИ през 2018 са станали 2914 трудови злополуки, от тях 1140 са станали с жени. През годината са регистрирани 92 смъртни трудови злополуки и седем, довели до инвалидност, съобщава Районният съвет на КНСБ в Смолян.

От 1998 г., КНСБ и сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” помагат на деца, загубили родителите си да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила.

В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на деца, на които родителите са загинали при трудова злополука. Към момента стипендиантите на фонда са 48. Подкрепят и деца, загубили родителите си при тежки катастрофи и бедствия.

Стипендиантите получават по 50 лв. на месец, докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.

Голяма част от средствата се осигуряват чрез благотворителни кампании, при които се набират дарения.

На този ден преди една година беше стартирана благотворителна инициатива на КНСБ в подкрепа на децата, които са загубили родители на работното си място.

Беше активиран DMS номер за набиране на финансови средства за децата-стипендианти. Кампанията „Помогни на дете” продължава да бъде активна и днес. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената на един SMS е 1 лв.