Възстановка на един учебен час отпреди два века в Широка лъка

Вълнуващ юбилей – цели два века просвещение, честваха днес жители и гости на Широка лъка.

В препълнената зала на читалище „Екзарх Стефан І“ днес празнува китното родопско селце, отгледало в пазвите си стотици учители, инженери, лекари, свещеници, учени.
Начало на тържеството даде състав от Националното училище по фолклорно изкуство с изпълнение на химна на България с народни инструменти. 

После бе изпълнен и химнът на местното училище „Никола Й. Вапцаров“ по текст на бившия му директор Тодор Мурджев.

С особено вълнение всички се насладиха на възстановката на един учебен час от първите години в училището.

Момчета и учител в родопска носия. Учителят с дълга тънка пръчица, с която даде начало на часа и с много прочувствена молитва към Господ да им благослови знанията.

Даскалът, със засукани мустаки, преподаде на малчуганите извечни човешки мъдрости и знания по български език и математика.

Публиката се смя искрено на сценката с момче, което бе попитано за памука. То обаче не можа да отговори, защото предния ден майка му го пратила да гони побегналото по баира теле. Едно по-малко момче се обади, че знае и „издекламира“ наученото. Наказанието за незнаещото момче бе да понесе на гръб знаещото като магаре и да обиколи класната стая. А за капак, за да засрами още повече незнаещото дете, и майка му влезе в клас. Тя му възложи нови домакински задачи за след училище, да хапне от „полна паница с троен картох“, но да не вземе да го „изплюска“ всичко, като му се със закани, че ако не изпълни казаното от нея, „ще му строши сухите кокали“.

На изпроводях даскалът и децата отново прочетоха молитва: „Благодарим тебе, Създателю наш, че ни сподоби с твоята благодат да внимаваме в учението. Благослови нашите началници, родители и учители, които показват нам истината и подай нам сила и якост, за да продължим с учението наше. Амин!“    

Последва пребогата музикално-културна програма, представена от детска градина „Детелина“, ОУ „Н. Вапцаров“ и Музикалното училище в селото.

И речи на благодарности към всички, допринесли с делата си за този задушевен празник.

На практика Широка лъка миналата година празнува 185 години просветно дело, а днес – 200 години. Това е така, защото през януари месец откриха в архива данни, че първият учител в селото не е свещеник Атанас Григоров (1832 г.) – както се знаеше допреди няколко месеца, а Костадин Василев Шоков – Шоко, който събрал децата да ги учи на четмо и писмо през 1820 година.
Дял в това откритие имат сегашният директор на основното училище Маруся Бочукова и проф. Ради Радичев – университетски преподавател и краевед от Широка лъка. 

„Вече два века просвещението, знанието и науката определят духовните хоризонти на Широка лъка. Това е вълнуващ и значим исторически факт, за който дължим синовна признателност и уважение към предците и съвременните дейци на просвещението във вашето китно село. Широка лъка винаги е била и ще бъде емблематичен символ на патриотизма и българщината. Доказват го успехите на нейните талантливи и будни деца, съхранените народни традиции, жажда за знания и духовен напредък“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Областният управител Недялко Славов изтъкна, че образованието е всепризнатата най-важна сфера в обществения живот, фундаментът за успех във всички насоки.

„Знанието е признато като най-ценният ресурс, а инвестицията в образование – като инвестиция с най-добра възвръщаемост и трайност във времето. Горд съм като областен управител, като родопчанин, че този стремеж към знанието, който са имали нашите предци, и сега е жив, защото към учителите се отнасяме с особено уважение, а към училището с особен респект“, посочи той.

Славов подчерта, че неслучайно Смолян е признат за град на знанието и това е благодарение на усилията на всички съвременни учители и просветители.  

Обръщайки се към кмета на Смолян, областния и председателя на Общинския съвет в Смолян, кметът на Широка лъка Васил Седянков каза: „Вярвам, че след всичко видяно на сцената, ще ме разберете защо всяка седмица досаждах и исках нещо за Широка лъка. Благодаря ви за всичко, което правите за Широка лъка, защото много пъти давате повече, отколкото ни се полага. Благодаря на съветниците в Общинския съвет, защото въпреки партийните различия, винаги гласуват положително за Широка лъка. Но най-много искам да благодаря на младите широколъчани, които създадоха семейства и останаха да живеят тук, родиха дечица и те са в детската градина и в училището. Празникът ще отмине, но на нас остава тежката задача да продължим с работа да съхраним двете училища и Широка лъка. На многая лета!“

Facebook Comments