Зам.-кметът Марияна Цекова: Имаме избран изпълнител за улиците, които правителството финансира

На последното си заседание Министерският съвет реши община Смолян да получи допълнителен транфер по бюджета си на стойност 9 млн. лв. От тях 7 милиона са за ремонт на пътища и улици в селата и областния град. Другите 2 млн. лева са за ремонти на пътната настилка в курорта „Пампорово“.

По време на днешния брифинг за завършените СМР в бившия тубдиспансер, превърнат в Дневен център за хора с деменция, попитахме зам.-кмета на Смолян Марияна Цекова за кои обекти ще се ползват и кога ще обявят обществените поръчки. Тя заяви, че вече завършена и имат изпълнител, тъй като са очаквали тези средства. Справка в сайта на община Смолян сочи, че изпълнителят е „ИСА 2000“ ЕООД на Юлиян Инджов, като договор още не е подписан, но процедурата наистина е финализирана и неговата фирма е предложена на кмета за сключване на договор. Прогнозната стойност на обектите е 5,160 млн. лева с ДДС. За Смилян процедурата е отделна. Според договора, подписан март месец 2019 г., изпълнител за Смилян е фирмата „БКС – Горна Оряховица“ АД на стойност над 1,770 млн. лева с ДДС. Повече подробности вижте в интервюто.

Г-жо Цекова, каква е готовността на община Смолян за посрещането на зимата?

Вече видяхте, че сме готови. Тази година имаме нова фирма („ИСА 2000“ ЕООД – б.а.), която ще извършва дейностите по снегопочистване в града, а всички останали населени места се почистват по действащите договори от предходни години.

Има ли селски път, за който няма договор?

Няма такова нещо. Селските договори са подписани преди три години и за този сезон 2020/2021-ва са в сила.

Самата фирма с какви количества – химикали, сол и луга, разполага, колко машини ще чистят града?

Всичко е доставено в момента. Ще чистим с химикали, сол, луга, пясък. Предходният сезон видяхте как хората имаха недоверие, че ще се чисти с химикали. Този път имаме много повече. Надяваме се да привикнат към това. Мисля, че забелязахте – снегът, който падна преди два дни, беше обработен в по-голямата си част с химикали. Все пак ние трябва да се грижим и за чистотата на въздуха. Това е залегнало и в програмата ни за чистотата на въздуха. В момента има 12 различни типове машини – багери, разпръсквачи, комбинирани техники с шини отпред, с разпръсквачи отзад. Те са на терен. Не сме имали оплаквания.

Ще пречат ли отново паркираните автомобили?

Още първата нощ имаше 4 задръстени улици, заради неправилно паркирани автомобили. Особено по-малките улички. Нашите съграждани паркират от двете страни на уличното платно, върху тротоарите. Знаете, че тротоарите са в това състояние точно заради паркираните автомобили. Те не са за паркиране, а за пешеходците. Това беше голям проблем. Ние се обаждаме на охранителна полиция и те ни създават добри условия там, където е възможно. На две улици обаче се наложи ръчно да се опесъчава, което допълнително затрудни фирмата. Няма как да поискаме всичко да е както трябва, ако ние не даваме от нас това, което е необходимо.

Получихте доста солидна сума за улици и пътища от правителството преди ден, кои ще са приоритетните обекти?

Двата милиона са изключително за КК „Пампорово“ за пътища и улици, както са по Общия устройствен план на Пампорово. Останалите средства – част от тези 7 милиона отиват за уличната мрежа на село Смилян, за които имаме сключен договор. Общинските съветници непрекъснато питат защо това не е свършено – точно заради липса на средства. Те са вече факт. Останалите ще бъдат разпределени по различните населени места. Около 5,5 млн. лева ще бъдат разпределени така, че най-тежките участъци да бъдат оформени. Такива пари няма как да стигнат за цялата пътна мрежа, която е над 240 километра с номенклатура SML. Ние имаме по няколко довеждащи пътя до различните населени места и държавата ни подпомага само за един от тях. Всичко останало е грижа на общината, както и за уличките в селата.

А за град Смолян?

„Хан Аспарух“ е изрично подчертана, но тя ще бъде направена задължително след като фирмата, която изпълнява водния цикъл, приключи работа. Всички улици ще бъдат асфалтирани след като мине водният проект.

А имате ли готовност в скоро време да обявите обществена поръчка за тях?

Имаме проведени обществени поръчки предварително.

Тоест, сте чакали средствата да  постъпят, така ли?

Ние средствата ги искаме от пролетта и сега ги получихме. Вече имаме избран изпълнител.

Кога да очакваме, че ще започне да се работи в града?

По това време малко трудно, като издадат част от обектите по водния цикъл. Те поетапно приемат строително-монтажните дейности, ние след това ще се намесим.

По проекта за чист въздух и смяна на горивната база отново удължихте срока, докъде се стигна?

Отново дадохме шанс и много хора, след като започнаха анкетите, питат отново, въпреки информационните срещи във всички квартали. Благодаря на всички медии, които разпространявате информация за проекта. Доста хора обаче още не бяха се запознали с възможността за подмяна на горивната база в техните домакинства и сега се получават доста заявления, в това число и от селата. Ние призоваваме чрез вас, чрез кметовете и кметските наместници нашите съграждани да подават заявления, за да можем наистина да изпълним програмата.

Защо в началото всички бяхме с усещането, че отпуснатите средства и прогнозния брой домакинства няма да са достатъчни, а се оказа, че кандидатите са по-малко от възможността? Излиза ли все пак, че хората не искат да се разделят с отоплението на дърва?

Точно така. Има и други алтернативни начини. В следващия програмен период задължително чистотата на въздуха ще бъде приоритет за всички. Апелирам всички да се възползват от програмата, както и за санираните блокове. Там горивата трябва да са алтернативни. Да, и за твърдото гориво има начини как да се използват. Дървата трябва да стоят минимум две години и да са изсушени, да има пиролиза на изгарянето им. В превозните билети на дървата вече пише, че са влажни. Те не са употреба, защото отделят изключително много катрани и фини прахови частици при изгарянето си. За тях има специални филтри за комините, които всеки може да постави, за да пречиства въздуха.

Тази опция предвидена ли е по този проект?

Не.

Колко заявления са подадени до момента?

В момента не мога да кажа с точност, но са над 2500 вече. Много сме близо до края. Знаете, че имахме много мобилни станции, разположени в града във връзка с множество жалби на граждани от кв. Устово. Измерван беше въздухът от пролетта до късна есен. Онлайн можем да видим всеки ден какво се случва.

Колко са станциите, които измерват въздуха в града?

В момента е една. Другите вече ги прибраха.

Защо?

Защото са мобилни и ги ползват за различни населени места. Санирането се оказа от голямо значение. Ние получаваме справки от съответните държавни горски стопанства колко дърва за огрев са продали на населението. Количествата са намалели. Сега е ред да си прочистим гората от короядните петна. Преди боледуваше белият бор, малко черен бор. В момента боледуват смърчовете, което не е добре за високопланинския пояс. Сигурно виждате като слизате от Пампорово по панорамния път смърчове, които са в оранжево – това значи, че боледуват.

Какъв е спадът в заявките за дърва за огрев?

Не мога да ви отговоря, защото не очаквах този въпрос, но има много  фабрики за пелети и доста хора премиха на алтернативно гориво. Бързо се развива и газификацията на града. Няколко квартала са обхванати, особено в централната градска част.  

(Ползвани са и въпроси на други медии)