Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Зам.-министър Ирена Георгиева: Прогнозите са, че ще надградим постиженията от 2016 г. – рекордна за туризма в България

Настоящата година се очертава като много успешна за нашия туризъм. Затова несъмнена заслуга имат планинските курорти. Прогнозите за 2017 г. са, че ще надградим постиженията от 2016 г., която беше рекордна за сектора, и ще завършим годината с увеличен брой туристи между 7 и 10% до края на годината. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на туристическото изложение в Смолян „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“.

Тя отбеляза, че за първите 8 месеца посещенията на чуждестранните туристи у нас са над 6,5 милиона, което е ръст с близо 8% в сравнение с м.г. Само за активните летни месеци – юли и август, общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е над 4,3 милиона, като ръстът спрямо същия период на миналата година е 5,6%. 

„Зима 2016/2017 беше рекордна за България. Общият брой посещения на чуждестранни туристи беше близо 1,5 милиона като ръстът от 19,6% беше най-високият от влизането на страната ни в ЕС. През новия зимен сезон очакваме да задържим и надскочим тези нива“, посочи зам.-министърът.

През миналата зима курортът Пампорово е отчел над 73 000 нощувки, което е с близо 8% ръст. При българите увеличението е около 11%. Приходите от нощувки са общо 10,7 млн. лева, което е над 16% по информация от НСИ.

Според областния управител Недялко Славов, под чиято егида се провежда туристическото изложение, то ще бъде полезно за бранша, защото ще се възобновят стари контакти и ще се създадат нови.
„Ние имаме възможност да покажем цялото богатство на планините на България. Сигурен съм, че тук ще бъдете посрещнати най-добре – така, както посрещат в Родопите. Тук може да се насладите на родопския фолклор, на родопската кухня, на неповторимите родопски пейзажи. И аз съм

сигурен, че и благодарение на това изложение ние ще се радваме на още по-засилен туристически интерес“, посочи Славов.

Домакинът на туристическата борса Николай Мелемов – кмет на Смолян, приветства всич

ки гости. Каза, че даденостите на Родопите със своите гостоприемни хора обуславят развитието на туризма. Важно е по думите му да има добро взаимодействие между всички страни в този процес и този форум доказва, че трябва да работят заедно. „Основната тежест естествено се пада на бизнеса – той е двигателят. Но аз искам да благодаря и на Министерството на туризма за неговата ежедневна и ежегодна подкрепа. Ръст на туризма има и това е резултат от взаимодействието между всички фактори в процеса“, подчерта Мелемов.

Facebook Comments