Кметът на Смолян: Който дойде след нас, ще намери уредена, финансово стабилна община

„Управляваме публичните финанси на общината отговорно, прозрачно и в обществен интерес, при строга дисциплина и отчетност. Финансовата стабилност не беше самоцел“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Днес той представи отчет пред обществеността за първите две години от втория си мандат.

Отчетът бе онагледен с мултимедия, на която можеха да се видят постигнатите цели от управленската му програма. Той подчерта, че тя е изпълнена на 50%. Справка в самата програма показва, че преди изборите за втори мандат Мелемов си е поставил 73 главни цели. От тях изпълнени са 37, а 9 са частично изпълнени.

Той обясни, че със своя екип са посветили на финансовата дисциплина години усилия и енергия, защото искат да приключат този мандат с финансово сигурна и предвидима община. „И който дойде да управлява след нас, да намери уредена, финансово стабилна община“, посочи градоначалникът. Мелемов отбеляза, че при идването му на власт през 2011 г. е намерил минирано поле.

При представянето на отчета присъстваха граждани, журналисти, двамата депутати от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, зам.-областният Адриан Петров, председателят на ОбС, общински съветници.

Той гарантира, че цифрите и фактите, които представя в отчета, са верни. 

 „През 2011 година при всичките шест показатели, които следи МФ, ние бяхме на червено. В момента само един показател не отговаря на изискванията – поетите ангажименти. Намалили сме го многократно, но все още не отговаряме“, допълни Мелемов. Той уточни, че това са ангажименти, поети преди той да встъпи в длъжност за договори, подписани без финансиране. „Стараем се и този показател да го вкараме в норма, но това зависи не само от нас, а и от фирмите, които имат договори. Те не ги изпълняват, но държат на тях“, каза кметът.

Той обясни защо за първи път прави отчет, въпреки че от шест години е начело на общината. „Защото през 2011 г. заварихме страшно много дългове. Имаше неразплатени стари фактури и дългове от 2003 г., които още тежат на общината. Затова по време на първия мандат основната задача на общинското ръководство беше да стабилизираме финансовото състояние на община Смолян. В началото на втория мандат вече имахме ясна представа за дейността ни и стабилизирана община. Затова сега е лесно да се направи отчет“, каза той.

По думите му най-добри са постиженията в сферата на социалните дейности, спорта, образованието и финансите. Той подчерта, че по отношение на финансите има още какво да се желае и това най-вече зависи от собствените приходи на общината, а те може да станат основно чрез продажба на общинско имущество.
„Преди населението е било повече и във всяко село и махала има общински сгради, които не се използват отдавна. Средствата от продажбите им могат да носят приходи на общината, но Общинският съвет трудно допуска продаването на такива сгради“, аргументира се кметът. Той посочи, че една от възможностите за развитие на общината е именно чрез продажбата на ненужните общински сгради, откъдето може да влязат приходи, но това не се осъществява.

Градоначалникът подчерта, че ще продължава да полагат усилия администрацията да работи с по-голямо внимание към гражданите. „Работата на община Смолян е прозрачна и открита и затова за шест години нямаме една обществена поръчка, която да е била бутната или нереализирана. Всичко, което сме правили, е законосъобразно и нямаме проблеми със законността“, увери кметът.

Тук може да се запознаете с пълния отчет на кмета Николай Мелемов

Facebook Comments